Farmacie

Miljoenenboete voor Pfizer vanwege hoge prijs medicijn

Farmaciebedrijf Pfizer heeft in het Verenigd Koninkrijk een boete gekregen van omgerekend 99 miljoen euro, omdat het Amerikaanse concern onredelijk hoge prijzen vroeg voor een middel tegen epilepsie. Het gaat om de grootste geldstraf die de Britse toezichthouder CMA ooit heeft uitgedeeld. De prijzen voor het medicijn phenytoin sodium gingen in september 2012 opeens tot 2.600 procent omhoog, nadat Pfizer de distributierechten overdroeg aan het kleinere Flynn Pharma. Dat Britse bedrijf moet een boete van dik 6 miljoen euro betalen in verband met de zaak. Volgens onderzoek van CMA hebben de uitzonderlijke prijsverhogingen de Britse belastingbetalers tientallen miljoenen euro’s gekost. Farmaceutische bedrijven stellen de verkoopprijs vaak vast door in te schatten wat de samenleving ervoor kan en wil betalen, value based pricing. In principe horen fikse prijzen – volgens de farmaceuten te wijten aan de ontwikkelkosten – gecorrigeerd te worden door het toetreden van nieuwkomers die na de patentperiode merkgeneesmiddelen goedkoper gaan namaken. In de praktijk gebeurt dit nauwelijks, omdat namaken niet aantrekkelijk is. De meeste medicijnen zijn tegenwoordig ‘biologisch’, gemaakt op basis van stoffen uit een levend organisme. Die zijn lastiger na te maken dan klassieke medicijnen. (NRC)