Een lastig besluit, want de aandeelhouders willen wél

Verklaring PostNL Topvrouw Herna Verhagen snapt dat aandeelhouders willen dat PostNL samengaat met Bpost. Maar de politiek zou dan „hele vervelende maatregelen” kunnen nemen.

Financieel directeur Jan Bos, bestuursvoorzitter Herna Verhagen en voorzitter van de Raad van Commissarissen Michiel Boersma van PostNL gaven woensdag een toelichting op de afwijzing van het finale overnamevoorstel van Bpost.
Financieel directeur Jan Bos, bestuursvoorzitter Herna Verhagen en voorzitter van de Raad van Commissarissen Michiel Boersma van PostNL gaven woensdag een toelichting op de afwijzing van het finale overnamevoorstel van Bpost. Foto Sander Koning / ANP

Het was „best een heel lastig besluit”, zegt bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL over haar afwijzing van het laatste bod van Bpost. PostNL gaat ook niet met het Belgische postbedrijf in onderhandeling om te proberen het bod te verbeteren, liet het woensdag weten. PostNL is „niet overtuigd” dat een combinatie van de twee bedrijven „succesvol” zal zijn, zei Verhagen tijdens een persconferentie op Schiphol.

Het is voor Verhagen niet moeilijk om dit uit te leggen aan Nederlandse politici en de 49.000 werknemers van PostNL: zij waren van begin af aan tegen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vindt een overname door een staatsbedrijf – de Belgische overheid bezit 51 procent van de aandelen van Bpost – „een stap terug”, werknemers maken zich zorgen over hun baan.

Bestuurders en commissarissen van PostNL zijn niet de baas over hun eigen bedrijf.

Het is vooral een lastig besluit omdat aandeelhouders wél willen dat PostNL met het Belgische postbedrijf (26.000 werknemers) gaat praten over samengaan. „Heel veel” aandeelhouders hebben dat aan haar laten weten, zegt Verhagen. Ze is de tel kwijt. Eerder hebben verschillende aandeelhouders, onder wie media-ondernemer en belegger John de Mol, ook al in de media gezegd dat PostNL met Bpost in gesprek moet.

PostNL, en alle vorige namen van het Nederlandse postbedrijf. Tekst gaat verder onder de slideshow:

Volgens adjunct-directeur Errol Keyner van beleggersclub VEB blijkt uit deze afwijzing dat „bestuurders en commissarissen van PostNL niet de baas zijn over hun eigen bedrijf”. De politieke weerstand is voor PostNL een belangrijke reden om Bpost af te wijzen. „Ze zeggen eigenlijk: ‘Wat je er ook van vindt, de politiek kan ons het leven – en geld verdienen – onmogelijk maken’.” De VEB vindt echter dat PostNL „op zijn minst” het gesprek moet aangaan met Bpost.

Lees ook: Hoe Bpost fout op fout stapelde

Boze aandeelhouders

Topvrouw Verhagen snapt die ontevreden aandeelhouders wel. Het bod van Bpost biedt „een aanzienlijke premie”, dat ziet zij ook. Als de overname was doorgegaan, hadden de aandeelhouders 5,75 euro per aandeel gekregen, ruim een euro meer dan het aandeel PostNL waard was vlak voor het bod werd uitgebracht. Na de afwijzing zijn de aandelen nog minder waard: na de afwijzing van PostNL woensdag is de koers met ruim 13 procent gedaald, naar 4,10 euro. En dan keert PostNL ook al jaren geen dividend uit.

Ter verdediging wijst Herna Verhagen aandeelhouders erop dat de politiek hele vervelende maatregelen kan nemen als de overname toch doorgaat, of als PostNL zelfs maar met Bpost gaat práten. Kamp kan de postbezorging gunnen aan een ander bedrijf, of besluiten dat PostNL minder winst mag maken op de postbezorging. In dat geval zou „de winstgevendheid verslechteren” en „de concurrentiepositie verzwakken”. Dat risico, zegt Verhagen, wil PostNL niet nemen.

Verhagen wekt de indruk dat al min of meer zeker is dat Kamp deze maatregelen zal nemen als PostNL met Bpost gaat praten. Maar zo letterlijk heeft de minister dat nog niet gezegd, geeft ze desgevraagd toe. „Wij geloven dat dat de consequentie is”.

Het is goed mogelijk dat aandeelhouders dat niet geloven en vinden dat het bestuur zich te veel achter de politiek verschuilt. Als aandeelhouders alsnog willen dat PostNL met Bpost aan tafel gaat, kunnen ze in actie komen. Ze hebben het recht om een aandeelhoudersvergadering te organiseren, als de houders van ten minste van 10 procent van de aandelen dat willen. Twee grootaandeelhouders zouden dat samen al kunnen regelen.

In zo’n vergadering kunnen aandeelhouders bijvoorbeeld de raad van commissarissen naar huis sturen en zo proberen te forceren dat er een nieuwe bedrijfstop komt die wel zin heeft in een overname. Dat is echter wel een hoop gedoe. En als het al lukt, is het is maar de vraag of Bpost nog steeds geïnteresseerd is in PostNL.

Hoe dan ook willen Verhagen en financieel directeur Jan Bos een aandeelhoudersopstand voorkomen. Ze moeten hen dus zien te overtuigen dat hun besluit het goede is – ook voor aandeelhouders. Dat gaan ze „persoonlijk” doen, zegt Verhagen. De bestuurders hebben ze al een brief geschreven met uitleg, én de belofte in 2017 weer dividend uit te keren en maatregelen te nemen die de waarde van PostNL verbeteren – welke is nog onduidelijk. Ook gaan ze de komende tijd bij aandeelhouders op visite om het allemaal nog eens uit te leggen. Tenminste, „als ze daar behoefte aan hebben”.

    • Teri van der Heijden