Eemshaven serveert YouTube in plaats van aardappels

Technologie

Goedkope grond en stroom trokken Google naar Groningen. Het techbedrijf bouwde een van de grootste datacentra van Nederland.

Het datacentrum van Google werd dinsdag met een symbolische stekker geopend, maar draait in feite al een tijdje.
Het datacentrum van Google werd dinsdag met een symbolische stekker geopend, maar draait in feite al een tijdje. Foto Vincent Jannink/ANP

Op de plek waar twee jaar geleden nog de aardappeloogst werd binnengehaald, draaien nu de servers van internetbedrijf Google op volle toeren. „Hier wordt internet gemaakt”, zei Pim van der Feltz, directeur van Google Benelux. De 150 genodigden die dinsdag op de opening door minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) afkwamen moeten Feltz op zijn woord geloven. Want Google laat geen onbevoegden toe in zijn nieuwe datacenter in de Groningse Eemshaven. Zelfs het merendeel van de 150 man personeel mag geen server aanraken.

In streng beveiligde ruimtes staan de computers die diensten als Gmail, YouTube, Googles kantoorsoftware en de zoekmachine aandrijven. De belangrijkste verbindingen lopen naar het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX. Daarnaast staat het datacenter, onderdeel van Googles Europese infrastructuur, in verbinding met centra in België, Ierland en Finland.

De capaciteit van datacentra wordt weergegeven in energieverbruik. Met een verbruik van naar schatting 65 megawatt is het datacenter in de Eemshaven een van de grootste van Nederland. De allergrootste verzameling servers staat in Middenmeer (Noord-Holland) waar Microsoft meerdere datacentra bouwde. Alles bij elkaar beslaat de Nederlandse data-infrastructuur 500 à 600 megawatt, grotendeels rondom Amsterdam.

De servers in Eemshaven zijn ontworpen volgens Googles eigen recept en hebben bijvoorbeeld geen behuizing. Dat scheelt in de onderdelen en maakt koelen eenvoudiger. „We hoeven geen standaard apparatuur te plaatsen. Er zijn toch geen andere klanten op deze locatie”, zegt Joe Kava, verantwoordelijk voor Googles data-infrastructuur.

„We zitten hier omdat er veel grond beschikbaar is en voldoende duurzame energie”, zegt Kava. Volgens hem is de enorme computerschuur in de Eemshaven een van de meest efficiënte datacentra ter wereld.

Google (omzet 75 miljard dollar, 61.000 medewerkers) maakte dinsdag bekend dat het in 2017 volledig op duurzame energie hoopt te draaien. Ook in Groningen zijn gunstige energiecontracten afgesloten. Kava:

„Voor investeerders in duurzame energie is het prettig te weten dat ze de tien jaar lang een stabiele afnemer hebben, in de vorm van een datacenter dat nog grote uitbreidingsplannen heeft. En wij profiteren van een vaste energieprijs voor de komende tien jaar.”

Windmolens bij Eemshaven

Windmolens bij Eemshaven

    • Marc Hijink