Door IS ontvoerde fotograaf John Cantlie duikt op in nieuwe video

Cantlie is sinds 2012 in handen van IS. In juli verscheen hij voor het laatst in een video.

Screenshot van de opgedoken video in Mosul waar John Cantlie te zien is.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw een video verspreid waarin de gegijzelde Britse fotograaf John Cantlie te zien is. In de video staat de 45-jarige Cantlie in de kapotgeschoten straten van Mosul, dat momenteel omsingeld wordt door het leger van Irak en verschillende bondgenoten.

In het filmpje spreekt de fotograaf over de bombardementen van de internationale coalitie. Cantlie was in juli voor het laatst te zien in een video van IS. Hij werd in november 2012 in Syrië ontvoerd, samen met de Amerikaanse journalist James Foley - die later door strijders van IS is onthoofd.

Oorlogscorrespondent

Cantlie figureerde sinds zijn ontvoering vaak in de propagandafilmpjes van de terreurbeweging. Zo deed hij als een oorlogscorrespondent verslag vanuit de destijds door IS belegerde Syrische stad Kobani, en was hij te zien in video’s in een talkshow-achtige setting.

Cantlie werd in 2012 tweemaal ontvoerd. De eerste keer liepen hij en de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans in de handen van een groepje strijders, nadat ze de grens van Turkije naar Syrië over waren gestoken. Oerlemans en Cantlie zaten toen een week lang vast, waarna ze wisten te ontsnappen. Oerlemans werd in september doodgeschoten in Libië door een sluipschutter van IS.