Brits parlement: regering moet Brexit-plannen eerst voorleggen

Een door de Labour-partij ingediende motie werd woensdag aangenomen door het Britse parlement.

Tegenstanders van de Brexit protesteren bij het Hooggerechtshof. Daar speelt de kwestie over de betrokkenheid van het parlement bij de Brexit-procedure. Foto: Victoria Jones / AP

Het Britse parlement heeft in een niet-bindende stemming zich achter het tijdspad voor Brexit van premier Theresa May geschaard. Dat meldt persbureau Reuters. Het parlement stemt ermee in dat May uiterlijk eind maart Brussel officieel op de hoogte stelt van het besluit de EU te zullen verlaten.

De motie, ingediend door de Labour-partij, werd met een ruime meerderheid van 448 tegen 75 aangenomen. In de motie werd de regering gevraagd het parlement in te lichten over de uittreding, voordat het Brexit-proces, de zogenoemde artikel 50-procedure, wordt opgestart. De regering accepteerde de motie.

Lees ook: Drie opties voor de Britten

Rechtszaak

Omdat premier May geen parlementaire betrokkenheid wenste bij de Brexit-procedure, spanden burgers een rechtszaak aan. Rechters besloten vervolgens dat de procedure pas kan worden gestart als het Lager- en Hogerhuis dit hebben besloten. May stapte vervolgens naar het Hooggerechtshof, waar de zaak deze week behandeld wordt.

Volgens NRC-correspondent Melle Garschagen is het aannemen van de motie door het parlement vooral een belangrijk signaal naar de mensen die vóór een Britse uittreding uit de EU stemden:

“Brexiteers wijzen naar de rechtszaak en wekken de suggestie dat er gedraald wordt door de politiek. Het aannemen van de motie is daarom een belangrijk signaal. Het dient de Britse kiezers te overtuigen dat er wel degelijk haast gemaakt wordt met uittreden. Ook niet onbelangrijk: het is de eerste keer dat een meerderheid van het Lagerhuis in een stemming zich achter Brexit schaarde.”

Op 23 juni stemden 51,9 procent van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk vóór uittreding uit de EU.

Een ander onderdeel van de zaak voor het Supreme Court gaat over de zeer belangrijke vraag of May toestemming moet vragen aan de parlementen van Wales, Noord-Ierland en Schotland. Zowel in Schotland als Noord-Ierland was een meerderheid van de kiezers tegen uittreden.

    • Etienne Verschuren