Bij alle onderzochte woningen Groningen versterking nodig

Dat concludeerde de Nationaal Coördinator Groningen na een inspectie van woningen in het aardbevingsgebied.

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders
Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders Siese Veenstra/ANP

Het is volgens Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders een “opmerkelijke en ingrijpende conclusie”: alle 1450 gebouwen in het aardbevingsgebied die hij onderzocht moeten worden versterkt. Dat zei hij tijdens de persconferentie over de inspecties die hij het afgelopen jaar uitvoerde en waar vandaag de resultaten van verschenen.

Het gaat om duizend woningen en 450 andere gebouwen in het kerngebied van de gasboringen: Loppersum, ’t Zandt, Overschild en Ten Post. Bij versterkingen moet gedacht worden aan het aanpassen van funderingen, het aanbrengen van verbindingsconstructies en het verstevigen van vloeren. Per gebouw moet er binnen drie maanden na het afronden van een inspectie een versterkingsplan zijn.

Veilig huis verlaten

Na de versterking zijn de huizen stabiel genoeg zodat de bewoners bij een aardbeving met een kracht van 5 hun huis veilig kunnen verlaten. Het huis is daarmee niet per se aardbevingsbestending.

Er waren geen gevallen van woningen die onmiddellijk versterkt moesten worden: er is volgens Alders “geen acuut gevaar”. Over de versterkingskosten kon hij nog niks zeggen.

Lees ook: Scheuren tussen de mensen in Oosternieland

2021

Het huidige onderzoek werd het afgelopen jaar uitgevoerd. Tot 2021 worden in totaal zo’n 22.000 woningen geïnspecteerd. Of die allemaal versterking nodig zullen hebben kon Alders nog niet zeggen. Volgens het ANP zei hij “niet op de zaken vooruit te lopen. Er zijn voortdurend ontwikkelingen. Misschien komt er een nieuwe veiligheidsnorm die van invloed is op het aantal te versterken panden.”

    • Milo van Bokkum