Aantal giraffen hard achteruit, nu ‘kwetsbaar’

Er zijn 40 procent minder giraffen door illegale jacht en verlies van leefgebied.

Foto Nick Ut/AP

Het gaat slecht met de giraffe. In dertig jaar tijd is het aantal giraffen met 40 procent verminderd – van ongeveer 160.000 dieren in 1985 naar 97.500 in 2015. Giraffen komen in de natuur alleen voor in Afrika. De soort zit in de verdrukking door illegale jacht en verlies van leefgebied door landbouw en mijnbouw. Ook zijn ze de dupe van oorlog in hun leefomgeving.

De afname van het aantal giraffen is voor natuurorganisatie IUCN reden de status van de giraffe op de Rode Lijst te veranderen van ‘niet bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. De nieuwe Rode Lijst werd gepresenteerd op een VN-conferentie over biodiversiteit in Cancun.

Het IUCN houdt het risico voor uitsterven van dieren en planten sinds 1964 bij op de Rode Lijst. Er staan nu 85.604 diersoorten op, waarvan er 24.307 worden bedreigd met uitsterven. De vorige update van de lijst was in september. Toen werd de oostelijke laaglandgorilla ‘ernstig bedreigd’ verklaard. In vergelijking met de septemberlijst zijn 35 soorten een stapje opgeschoven richting uitsterven, zoals de geelkruinbuulbuul (een vogel) en de sombreroameiva (een hagedis). Zeven soorten zijn nu minder bedreigd.

Een ander bekende diersoort die dreigt te verdwijnen is de grijze roodstaartpapegaai, geliefd vanwege zijn talent de menselijke stem te kunnen nabootsen. Door zijn populariteit hebben stropers het op de vogel voorzien.

Voedselgewassen

Op de nieuwe lijst staan voor het eerst niet alleen dieren, maar ook wilde varianten van voedselgewassen. Onder de bedreigde gewassensoorten staan wilde varianten van de asperge, de zonnebloem en de kikkererwt. Voor de Kalimantan-mango is het al te laat: die is uitgestorven.

    • Lucas Brouwers
    • Bas Tooms