Aidsfonds stopt harde campagne na klachten

Na een storm van kritiek heeft het Aidsfonds besloten te stoppen met een campagne tegen hiv en aids. Dat heeft het Aidsfonds dinsdag bekendgemaakt. Veel hiv-positieven zouden zich door de filmpjes en posters „gekwetst en gestigmatiseerd” voelen. Dat was niet de bedoeling volgens het Aidsfonds.

In de campagne ‘Het virus dreigt te winnen’ werd informatie over hiv en aids opzettelijk hard overgebracht door het hiv-virus als ik-persoon neer te zetten, met teksten als „ik vermoord driehonderd kinderen per dag” en „ik ben nu gevaarlijker dan ooit”.

In een persbericht laat het Aidsfonds weten een harde boodschap te hebben gekozen, „omdat de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de beeldvorming over hiv en aids niet in lijn is met de realiteit”.

Volgens het Aidsfonds heeft van de 37 miljoen hiv-patiënten wereldwijd minder dan de helft toegang tot zorg en medicijnen, terwijl hiv-remmers essentieel zijn. De daling van het aantal infecties stagneert voor het eerst.

„Dat neemt niet weg dat mensen in Nederland die leven met hiv en wel toegang hebben tot hiv-remmers, dezelfde levensverwachting hebben als mensen zonder hiv. Bovendien kunnen mensen die succesvol worden behandeld het virus niet overdragen.” (NRC)

    • Etienne Verschuren