485 miljoen euro boete voor drie banken na rentekartel

Het gaat om JPMorgan Chase, Crédit Agricole en HSBC. Zij maakten met vier andere banken prijsafspraken over rentederivaten.

Margarethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, die de boetes heeft opgelegd.
Margarethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, die de boetes heeft opgelegd. Thierry Monasse/AP

De Europese Commissie geeft de banken JPMorgan Chase, Crédit Agricole en HSBC een totale boete van 385 miljoen euro voor het manipuleren van de Euribor-rentetarieven. Dat schrijft de Commissie op haar site. Het is het resultaat van een vijf jaar lang onderzoek naar een bankenkartel dat verder Deutsche Bank, Barclays, Société Générale en de Royal Bank of Scotland omvatte.

De zeven banken maakten afspraken over de prijzen van rentederivaten binnen de eurozone. Dat zijn financiële producten die worden gekocht om het risico van renteschommelingen op te vangen. De waarde daarvan wordt elke dag onafhankelijk vastgesteld op basis van de informatie van banken die aangesloten zijn bij het Euribor-panel. De zeven banken uit het kartel spraken met elkaar af welke informatie ze zouden doorgeven en konden die daardoor op elkaar afstemmen. Daarmee bepaalden ze zelf de waarde van de derivaten. Eenzelfde soort schandaal ontstond in 2013 over de Libor-rentes, voor de Britse kapitaalmarkt.

Geen schikking

De drie banken die nu een boete hebben gekregen besloten niet eerder te schikken met de Commissie. De anderen, zonder Barclays, deden dat in 2013 wel, voor 1 miljard euro. Barclays zou betaling hebben ontlopen door het kartel te verklikken.

De boete wordt niet gelijkwaardig verdeeld onder de drie partijen. Wie het langste meedeed aan het kartel en het meest eraan verdiende, betaalt ook het meest. Dat is JPMorgan Chase, die 337.196.000 euro moet betalen voor vijf maanden deelname. Crédit Agricole betaalt ongeveer een derde daarvan, HSBC maar een tiende. Die laatste deed maar een maand mee aan het kartel.

    • Milo van Bokkum