Hoe Sporting van Boulahrouz af kwam

Deal NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: de ontbinding van het contract van Khalid Boulahrouz.

Deal van de Dag

Sporting Lissabon was in de zomer van 2012 in haar nopjes met de Nederlandse aankoop Khalid Boulahrouz. De “multifunctionele” verdediger, bijgenaamd “Boula de Bulldozer” zou “agressie”, “ervaring” en “kopkracht” inbrengen bij de kwakkelende Portugese topclub.

Voor een 31-jarige verdediger was Boulahrouz met een salaris van 118.070 euro per maand niet goedkoop, maar Sporting had alle vertrouwen in zijn fitheid. Boulahrouz wordt “nog steeds regelmatig opgeroepen voor het Nederlands elftal”, juichte de club.

Maar in plaats van beter ging het slechter met Sporting. Al na drie maanden werd trainer Ricardo Sá Pinto weggestuurd, en in het voorjaar van 2013 stapte het voltallige bestuur op. Sporting speelde matig en ook Boulahrouz kwakkelde. Hij viel op door twee rode kaarten, kampte met blessures, en speelde dat seizoen niet meer dan 11 wedstrijden.

Hoe komen we van deze dure en blessuregevoelige speler af – dat was in de zomer van 2013 de vraag. Boulahrouz kreeg twee dagen voordat de seizoensvoorbereiding begon per sms te horen dat hij zich vooralsnog niet hoefde te melden. Op 21 augustus deed Sporting daar een schepje bovenop.

Die dag stuurde Solano de Almeida, de jurist van de club, een brief aan Boulahrouz. De Nederlander werd daarin officieel beschuldigd van “onbeschoft gedrag” jegens de Sporting-directie. De consequentie van dit veronderstelde wangedrag: ontbinding van zijn contract.

“Het is duidelijk dat het vorige management contractuele verplichtingen is aangegaan met mijn cliënt, en dat jullie deze verplichtingen niet langer willen respecteren”, antwoordde voetbaladvocaat Roberto Branco Martins op 27 augustus 2013 namens de verdediger. Hij voegde er aan toe dat hij de “ongefundeerde beschuldigingen” aan het adres van Boulahrouz zag als een poging de speler weg te krijgen bij de club.

Laten we handelen in de “geest van vriendschappelijkheid” schreef Branco Martins. Hij wil nu niet reageren op vragen over zijn succesvolle bemiddeling. Maar op 2 september 2013 ging er een briefje naar de Portugese voetbalbond: het contract tussen Boulahrouz en Sporting werd in stilte ontbonden. De speler kreeg als compensatie 310 duizend euro mee.