Hoekema stapt op wegens ‘irratie en ruis’ met gemeenteraad

Burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar legt zijn ambt neer. De gemeente kondigde maandagavond aan dat de raad en de burgemeester na „ampel beraad” tot de conclusie zijn gekomen dat er „onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking”. Volgens Bert Ooms, fractievoorzitter van raadspartij Passie voor Wassenaar en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, is er geen concrete aanleiding voor het vertrek van Hoekema. De afgelopen maanden raakte politiek Wassenaar sterk verdeeld over de komst van de Amerikaanse ambassade en de beveiliging daarvan. Tussen Hoekema, die sinds 2007 in functie is, en de raad was volgens Ooms al jaren „veel onderlinge irritatie en ruis op de lijn”. Hoekema vertrekt midden januari met eervol ontslag. (NRC)