Walter Scott

Amerikaanse jury komt niet tot een oordeel in zaak doodschieten zwarte door blanke agent

In South Carolina is de zaak van de doodgeschoten Walter Scott nietig verklaard. De 35-jarige blanke politieman Michael Slager stond terecht voor moord wegens het doodschieten van de ongewapende zwarte Scott in 2015. Om Slager te veroordelen voor moord, moesten de twaalf juryleden – elf blanken en één zwarte – een unaniem oordeel vellen. Dit lukte niet. Door de dood van Scott laaiden raciale spanningen in de VS op. Slager hield Scott aan omdat het achterlicht van zijn auto stuk was. Toen de agent zijn identiteitspapieren meenam ter controle, sloeg Scott op de vlucht. Slager probeerde hem eerst te taseren. Toen dat mislukte schoot hij Scott acht keer in zijn rug. Een getuige filmde het incident en zette de beelden op internet. (NRC)