Even bellen met Julia, die mocht douchen bij de conducteurs

Margot Poll belt met student Julia Koopman (19) uit Zutphen die een week gratis mag wonen op Utrecht Centraal en droomt van ‘oveetjes knippen’.

Julia Koopman tijdens haar 'stage' als conducteur.
Julia Koopman tijdens haar 'stage' als conducteur.

Ruim tweehonderd mensen hadden zich aangemeld voor een kamer op Utrecht CS. Event marketing student Julia Koopman (19) uit Zutphen werd uitgekozen en woont nu al bijna een week op het station. Als tegenprestatie moet zij via de sociale media laten weten hoe het is op het nieuwe station. Zij plaatst steeds filmpjes op YouTube onder haar eigen naam. Woensdag is haar laatste dag.

Hoe is het daar?

„Gekkenhuis. Superleuk. Zelfs nu ik de gordijnen nog dicht heb, komen mensen toch even om het hoekje kijken omdat de deur op een kier staat. Zo vroeg een mevrouw met zware tassen vol sinterklaascadeaus of ze die even bij mij mocht stallen.”

Bekijk ook: Station Utrecht Centraal in oude foto’s

Woensdag moet je de kamer weer verlaten omdat het station officieel geopend wordt. Jammer?

„Ja, ik baalde dat ik er al weer uit moet want een studentenkamer als deze vind ik nooit meer. Ik had er nog wel een maand langer willen zitten ook al heb ik geen keuken, douche of wc.”

thumb_img_0673_1024

Toch een beetje behelpen.

„Ja, het is gewoon kamperen op het station. Je eten moet je daar kopen. De NS betaalt gelukkig de kant-en-klaar-maaltijden, omdat het anders gewoon te duur is voor een student. Douchen mag ik bij de conducteurs – dan loop ik ’s morgens in gele badjas over het station – en je moet goed plannen wanneer je naar de wc gaat want ’s nachts wil ik er natuurlijk niet uit. Maar het lukt goed. Ook toen ik op vrijdagavond pas om vijf uur ’s ochtends na het stappen met vrienden weer ‘thuis’ kwam en wist dat ik de rest van de nacht veel naar de wc zou moeten haha.”

Voel je je steeds veilig?

„In het begin kwamen er nog wel vriendinnen logeren maar nu slaap ik er ook gewoon alleen. Genoeg camera’s en beveiligers. Het station is nooit stil maar mijn kamer is dat wel. Ik haal ’s nachts de bel van de deur en het enige wat ik in bed dan nog hoor zijn de treinen die onder mijn huis door rijden.”

Lees ook: Meer over het nieuwe station Utrecht Centraal

Wat is de tegenprestatie?

„Dat ik via de sociale media van me laat horen. Dus ik maak filmpjes en zet die op YouTube. En ik heb een mini-stage gelopen op de trein: deuren sluiten, deuren openen en het volgende station aankondigen. Wie droomt daar nou niet van om als conducteur door het gangpad te lopen en dan ‘oveetjes te mogen knippen’?”