Veiligheidsraad

Rusland en China vetoën VN-wapenstilstand Aleppo

De resolutie van de VN-Veiligheidsraad om een wapenstilstand van zeven dagen uit te roepen in Aleppo is gesneuveld door een veto van China en Rusland. Het was een voorstel van de VN-delegaties van Nieuw-Zeeland, Egypte en Spanje, die hoopten op deze manier humanitaire hulp toe te kunnen laten in de kapotgeschoten Syrische stad. Volgens Rusland zou de wapenstilstand de rebellen de tijd geven zich te hergroeperen. Ook zegt Rusland meer tijd nodig te hebben om met de Verenigde Staten te overleggen. Het is al de zesde keer dat Rusland zijn vetorecht in de VN-Veiligheidsraad gebruikt om een resolutie over Syrië van tafel te krijgen. Het Russische leger voegde zich in 2015 bij de strijdkrachten van president Assad. De coalitie is op dit moment bezig met een groot offensief in Oost-Aleppo. (AP)