Vanille-ijs met knoflook

Vanille-ijs met knoflook, cacao en banaan of blauwe kaas in je tiramisu. IBM’s supercomputer Chef Watson bedenkt de vreemdste recepten.

Foto ANP/Koen van Weel

Blauwe kaas in je tiramisu of pure chocola op een warm broodje met parmezaanse kaas: je moet er maar zin in hebben. En toch zijn dat nog maar een paar van de bizarre suggesties van IBM’s supercomputer Chef Watson. Het computersysteem geeft tips voor combinaties van smaken die lekker zouden moeten zijn maar waar je zelf niet snel op zou komen. Nog eentje: vanille-ijs met knoflook, cacao en banaan.

Chef Watson is een software-robot die zelfstandig patronen ontdekt in smaakcombinaties die goed zouden moeten smaken, om zo tot de vreemdste recepten te komen. Dezelfde techniek gebruikt IBM bijvoorbeeld om zelfstandig röntgenfoto’s te beoordelen en om quizvragen te beantwoorden. Het is een systeem op basis van kunstmatige intelligentie en werd twee jaar geleden aangekondigd door het bedrijf als de toekomst van koken.

Die toekomst blijft twee jaar later voorlopig nog even uit. Chefkok Onno Kokmeijer van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu serveerde eens bij wijze van experiment voor een groot gezelschap de blauwekaastiramisu. „Dat was best lekker”, zegt hij. Maar hoewel hij al twee jaar ‘ambassadeur’ is van Chef Watson heeft Kokmeijer nog geen enkel gerecht dat door de computer is bedacht op de kaart van Ciel Bleu gezet.

„Ik daag Watson wel eens uit om te helpen bij het nadenken over combinaties van smaken, ook om te kijken of ik in de goede richting zit,” zegt Kokmeijer. „Maar ik zit in het topsegment, en daarin weten de chefs zich ook zonder Watson wel te vernieuwen.”

Ook thuiskoks zien na twee jaar nog steeds niet bijster veel in de culinaire toekomst die Chef Watson voor zich ziet. De IBM’s robotchef, die voorheen de gekste cocktail- en toetjesrecepten tipte, zet nog maar zelden een recept op zijn social media accounts, en de belangstelling ervoor neemt navenant af.

De kwantitatieve, wetenschappelijke en wiskundige benadering die misschien goed werkt in andere vakgebieden, slaat niet echt aan in de keuken, zo blijkt. Zeker nu juist simpeler, aardser en natuurlijker eten aan populariteit lijkt te winnen.

Het matige succes van Chef Watson houdt andere technologiebedrijven overigens niet tegen op andere manieren te proberen koken te robotiseren. Volgend jaar lanceert het Amerikaanse Moley Robotics een volledig geautomatiseerde kookrobot die bestaat uit twee robotarmen boven een fornuis. Dat apparaat moet in staat zijn om zelfstandig zo’n 100 gerechten klaar te maken, en nog achter zichzelf op te ruimen ook.

Volgens de makers hoef je alleen nog het aantal porties, soort keuken, dieetbeperkingen, het maximum aantal calorieën en de kookmethode in te vullen en de robot gaat helemaal zelfstandig zijn gang. Om te koken hoeven mensen straks dus geen recepten meer te bedenken, en niet eens meer achter het fornuis te gaan staan – als het aan technologiebedrijven ligt.

Maar dan moeten mensen eerst wat minder eigenwijs gaan doen dan tegen Chef Watson.