USG wil financieel topman niet zomaar laten gaan

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week arbeidsrecht: aan de slag bij de concurrent en informatie opvragen door agent.

Foto ANP

Het contract was glashelder: als hij ooit zou vertrekken, mocht hij een jaar lang niet aan de slag bij de concurrentie. Er stond een boete van 50.000 euro op. Maar de financieel directeur van uitzendbureau Unique trok zich er weinig van aan.

Negen jaar was hij in dienst geweest bij USG People, het moederbedrijf van Unique. In die jaren was er veel veranderd. Zo rapporteerde hij sinds een paar jaar niet langer direct aan de raad van bestuur van USG, maar aan de daartussen geschoven Country Directie. Doorgroeimogelijkheden waren er nauwelijks, dus begon hij om zich heen te kijken. En toen kwam het aanbod van uitzendconcurrent Olympia. Of hij daar financieel directeur wilde worden.

Het besluit was snel genomen, maar USG was niet van plan hem zomaar te laten gaan en spande een kort geding aan.

De rechter erkende het belang van USG bij het concurrentiebeding, maar vond niet dat de belangen van de directeur daarvoor helemaal moesten wijken. De rechter kwam tot een compromis: een wachttijd van zes maanden. Daarna zou de directeur bij Olympia kunnen beginnen. USG nam hier geen genoegen mee en ging in hoger beroep. De vertrouwelijke en concurrentiegevoelige kennis van de financieel directeur was ook na een half jaar nog relevant, zeker voor een belangrijke concurrent als Olympia. De financieel directeur stelde daartegenover dat hij er in zijn nieuwe functie financieel en inhoudelijk enorm op vooruit zou gaan en dat het kleine Olympia bovendien nauwelijks concurrentie was voor een reus als USG.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt de eerdere uitspraak. Na zes maanden mag hij weer aan het werk.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHARL:2016:8955