Recensie

Recensie Muziek

Twijfelen aan de Kerstman

Voor het ene kind van 7 is de wereld al helemaal onttoverd, voor het andere nog magisch. Precies daarover gaat deze Deense animatiefilm, gemaakt in een nostalgische mix van waterverftekeningen, cut-outs en stop-motion. ●●●

Ouders kennen hun kinderen het best, daarom: die kijkwijzersymbooltjes (6 jaar en griezelig) staan er niet voor niets. Maar ze zeggen niet alles. Voor het ene kind van 7 is de wereld al helemaal onttoverd, voor het andere nog magisch. Precies daarover gaat deze Deense animatiefilm, gemaakt in een nostalgische mix van waterverftekeningen, cut-outs en stop-motion. Julius is sinds hij op kerstavond te vondeling is gelegd een fan van de Kerstman. Als pestkoppen verklappen dat die niet bestaat, stort zijn wereld in.

Via een Narnia-achtige verteltruc komt Julius in een magische spiegelwereld terecht waar een strijd tussen de Kerstman en Krampus (een decemberdemon uit de Alpenfolklore) woedt. Wat de film ingewikkeld maakt, en waarschijnlijk niet voor elk kind geschikt, is het herhaaldelijk betwijfelen van de Kerstman. Hij wordt ontkend, ontmaskerd, dood verklaard, teruggevonden – de balans is ergens tussen alle goede bedoelingen een genuanceerd beeld te geven zoekgeraakt.