Trump cancelt per tweet order voor Air Force One-toestellen à 4 miljard dollar

Annuleer de bestelling! Trump liet er dinsdagmiddag (ochtend in de VS) geen gras over groeien: een nieuwe Air Force One, het speciale presidentiële vliegtuig waar Boeing een nieuwe versie van ontwerpt, hoeft er van hem niet te komen: te duur. Volgens Trump gaat het 4 miljard dollar (3,7 miljard euro) kosten, hoewel het onduidelijk is hoe hij aan dat bedrag komt. Volgens eerdere begrotingen van het de Amerikaanse rekenkamer GAO gaat het om 2,8 tot 3,2 miljard dollar voor twee toestellen.

Medewerkers van Trump lieten aan Reuters weten dat het bericht Trumps focus op het „beperken van kosten” reflecteert. Trump lichtte zijn tweet nog toe aan journalisten in de lobby van Trump Tower in New York, en herhaalde dat de kosten veel te hoog zijn. „Boeing levert ons een streek”, aldus Trump. „Wij willen dat Boeing veel geld verdient, maar niet zo veel.” Trump had zelf Boeing-aandelen tot juni van dit jaar.

Vliegtuigbouwer Boeing was in eerste instantie nogal overvallen door de tweet en had nog geen reactie. Het bedrijf liet later weten dat het tot nu toe slechts een contract heeft van 170 miljoen dollar, met als doel om vast te stellen aan welke eisen een nieuw vliegtuig moet voldoen. Toen was het aandeel Boeing al met 1,6 procent gedaald. Het herstelde zich later weer.

Het huidige Air Force One-toestel is 25 jaar oud en aan vervanging toe. De kosten van reparatie lopen zodanig op dat een nieuw toestel geen luxe is. De aanschafkosten van twee nieuwe vliegtuigen zouden kunnen oplopen tot meer dan 3,2 miljard dollar, liet het GAO weten. Als Trump na zijn aantreden in januari het contract met Boeing opzegt, is de belastingbetaler in elk geval 170 miljoen kwijt. (NRC)

    • Auteur Onbekend