Spaanse rechter verbiedt publicatie ‘Football Leaks’

De Spaanse krant El Mundo is tegen het verbod in hoger beroep gegaan.

Foto: Paulo Duarte / Expresso

Een Spaanse rechter heeft alle Europese media die onderzoek doen naar ‘Football Leaks’ verboden om hierover te publiceren. Het zou volgens de rechter gaan om “vertrouwelijke informatie van persoonlijke, financiële, fiscale of juridische aard”. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo op maandag.

De Spaanse krant zou vrijdag 2 december, een dag voor de eerste publicaties, over het verbod op de hoogte zijn gebracht. Op de website meldt El Mundo onmiddellijk in hoger beroep te zijn gegaan tegen de uitspraak.

In ‘Football Leaks’ onderzochten zestig journalisten uit twaalf landen, waaronder NRC, maandenlang 1,9 terabyte aan documenten over het Europese voetbal. De Duitse krant Der Spiegel heeft de documenten via een klokkenluider verkregen en gedeeld met partners die zijn aangesloten bij het journalistieke netwerk EIC, European Investigation Collaborations.

De rechter heeft de journalisten verboden gebruik te maken van de informatie op basis waarvan ze onderzoek zouden hebben uitgevoerd. De rechter benadrukte dat “elke burger het recht heeft om zijn communicatie te beschermen tegen criminele activiteiten,” zo schrijft de krant.

Lees ook: Wat is Football Leaks?

Juridische zaak

Accountantskantoor Senn Ferrero, dat onder andere Cristiano Ronaldo en andere voetballers adviseert, heeft de zaak aangespannen. Het kantoor beweert dat documenten uit hun systeem zijn gestolen en wilde publicatie voorkomen. Volgens El Mundo is er geen bewijs dat EIC de documenten op illegale wijze heeft verkregen. Ook is het volgens de krant niet zeker dat de informatie die EIC verkregen heeft, afkomstig is van Senn Ferrero.

De uitspraak lijkt geen gevolgen te hebben voor de publicaties van NRC. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt:

“Wij hebben niets ontvangen.”