Saoediërs leggen doodstraf op wegens spionage Iran

De veroordeling komt op een moment dat de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran onder druk staat.

In januari werd de Saoedische ambassade in Teheran bestormd na de executie van 47 gevangenen.
In januari werd de Saoedische ambassade in Teheran bestormd na de executie van 47 gevangenen. Foto: Mehdi Ghasemi / Reuters

In Saoedi-Arabië zijn vijftien mensen ter dood veroordeeld vanwege spionage voor Iran. Anderen kregen een celstraf opgelegd. Dat maakte persbureau AP dinsdag bekend.

Het zou gaan om dertig shi’itische Saoediërs, één Iraniër en een Afghaan. Ze waren in 2013 opgepakt en stonden sinds februari voor de rechter. De verdachten zouden hebben samengewerkt met de Iraanse geheime dienst en het land informatie hebben doorgespeeld over het Saoedische leger. Ook zijn ze veroordeeld voor het werven van andere spionnen, het saboteren van economische belangen en het deelnemen aan protesten tegen de Saoedische regering.

De veroordeelden zijn volgens persbureau Reuters voormalig werknemers van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Iran zou nog niet hebben gereageerd op de veroordeling.

Lees ook: Iran eist excuses Saoediërs na hadj

Spanningen

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Saoediërs zijn veroordeeld voor spionage. De veroordeling komt op een moment dat de relatie tussen de landen onder druk staat. In januari verbrak Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Iran nadat de Saoedische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran werd bestormd. De bestorming volgde op de executie van 47 gevangenen, onder wie de shi’itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr die bekend stond als een criticus van het Saoedische regime. Iran uitte sterke kritiek op de executie.

In mei werd bovendien bekend dat er dit jaar geen Iraniërs zouden deelnemen aan de hadj, de belangrijkste pelgrimstocht voor moslims, in de Saoedische stad Mekka. Volgens Iran kon Saoedi-Arabië geen veiligheid garanderen voor de pelgrims. Vorig jaar kwamen meer dan 2.000 mensen om het leven door verdrukking, onder wie zo’n 500 Iraniërs.