Samsung wint nieuwe slag in patentenoorlog met Apple

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelt dat Samsung geen schadevergoeding van 399 miljoen dollar hoeft te betalen voor het schenden van iPhone-patenten.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Ahn Yonug-joon/AP

Het Hooggerechtshof in Amerika heeft geoordeeld dat Samsung een schadevergoeding van 399 miljoen dollar die het aan Apple verschuldigd was vanwege het schenden van iPhone-patenten niet hoeft te betalen. Hoeveel het Zuid-Koreaanse bedrijf dan wel moet betalen moet nu worden besloten door een lager gerechtshof.

De acht rechters van het hoogste juridische orgaan in de VS waren unaniem. Samsung krijgt nu de kans bij een lagere rechter een deel van de schadevergoeding, die het al wel betaald heeft, terug te eisen van zijn Amerikaanse concurrent.

Ontwerp of slechts onderdelen ervan

De geldsom maakt onderdeel uit van een totaalbedrag van 548 miljoen dollar dat Samsung aan Apple betaalde, nadat een Amerikaanse jury in 2012 oordeelde dat de Galaxy-telefoons en andere Samsung-apparaten zowel qua techniek als qua ontwerp teveel lijken op de iPhone. Die schadevergoeding was in lijn met de wet die voorschrijft dat de volledige winst die met de schending van het patent is gemaakt moet worden terugbetaald.

Sindsdien probeerde Samsung het grootste deel van dat bedrag terug te krijgen, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf vindt dat er wat betreft het ontwerp slechts delen van de iPhone zijn gekopieerd. Samsung vindt dat het daarom slechts de schadevergoeding die is vastgesteld voor het schenden van de techniekpatenten hoeft over te maken naar Apple.

Het Hooggerechtshof geeft Samsung nu gelijk dankzij een nieuwe interpretatie van de term “article of manufacture”, een van de vier categorieën waarvoor in de VS patentrecht geldt. Tijdens de rechtszaak gaven zowel Apple als Samsung toe dat deze term zowel op een ontwerp of product als op onderdelen daarvan kan slaan. Daarop concludeerde het hof dat Samsung slechts onderdelen van het iPhone-ontwerp heeft gekopieerd en dat in zo’n geval de schendende partij niet altijd de complete winst hoeft te betalen. Welk deel dan wel moet is nu aan een lagere rechtbank.