Polen mag Roman Polanski niet uitleveren aan VS

Polen wil de filmmaker uitleveren om een bijna veertig jaar oude zedenzaak in de Verenigde Staten.

Roman Polanski op een foto uit 2015.
Roman Polanski op een foto uit 2015. Foto: Jarek Praszkiewicz / AP Photo

De Frans-Poolse filmmaker Roman Polanski mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten zodra hij Pools grondgebied betreedt. De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro ging in juni in hoger beroep tegen het besluit van een rechter om Polanski niet uit te leveren, maar het Poolse hooggerechtshof legde dinsdag het beroep naast zich neer.

In een eerder proces had de Poolse rechtbank de uitlevering van Polanski verboden. De rechter stelde dat de 83-jarige filmmaker al een gevangenisstraf had uitgezeten, en dat er waarschijnlijk geen eerlijke rechtsgang zou zijn als hij in de Verenigde Staten zou worden berecht.

Seks met een minderjarige

De Verenigde Staten willen Polanski vervolgen voor een zedenzaak uit de jaren 70; de Poolse staat startte in 2014 een uitleveringsprocedure op verzoek van de Amerikanen. In 1977 had Polanski in Los Angeles seks met een 13-jarig meisje. Hij bekende schuld en zat een gevangenisstraf van 42 dagen uit na een deal met de rechter. Na deze straf ontvluchtte Polanski de Verenigde Staten omdat hij bang was dat de rechter zich zou bedenken en een hogere straf zou opleggen.

Polanski woont tegenwoordig in Parijs. Hij wilde vorig jaar een film maken in Polen, maar zag af van zijn plannen door de actie van Ziobro. Volgens de minister was Polanskis sterrenstatus de enige reden waarom hij niet uitgeleverd wordt.