1,95 miljoen voor een oud-vakbondsman

Deal van de dag NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: zaakwaarnemer Rob Jansen.

deal-van-de-dag-alt_480

Dertien jaar lang streed hij aan de zijde van zijn vakbondsvader tegen commerciële voetbalmakelaars. Toen werd Rob Jansen naar eigen zeggen realist. En ging ook commercieel. Phillip Cocu, Dennis Bergkamp, Roy Makaay, Edwin van der Sar, Mark van Bommel; de geboren Hagenaar begeleidde de Hollanders bij hun zegetochten door heel Europa.

Maar altijd was er het gesmiespel in de wandelgang van de skybox: Jansen heeft als makelaar een aardig netwerk, maar hij komt niet bij álle Europese topclubs binnen. Tot op vrijdag 19 juli 2013 het gesmiespel opeens zwart op wit stond. Voor iedereen te lezen, in het programmaboekje van de afscheidswedstrijd van nota bene Mark van Bommel; de middenvelder die Jansen zo vaak had bijgestaan aan een onderhandelingstafel.

Te midden van de glanzende pagina’s vol loftuitingen over Van Bommel heeft ook makelaar en “vriend” Mino Raiola een pagina gekregen. “Mark dacht na Bayern München dat hij aan het einde van zijn carrière zat. Hij geloofde niet dat hij naar AC Milan kon,” vertelt Raiola. Maar dat kon Van Bommel wel, pocht Raiola.

De zaakwaarnemer, naar wie Van Bommel in de herfst van zijn carrière is overgestapt, loodst de middenvelder in januari 2011 binnen bij Milan. Reden voor Raiola om Rob Jansen, bij wie de Italiaan ooit begon als manusje van alles, publiekelijk te schofferen. Raiola: “Ik heb Marks carrière gered. Sterker nog, ik heb Mark van Bommel groot gemaakt.” Om daar fijntjes aan toe te voegen: “Het is de grootste fout uit Marks loopbaan dat hij niet eerder met mij is gaan samenwerken. Dat heeft hij duur moeten bekopen.”

Jansen laat de uithaal publiekelijk onweersproken. Hij verbijt zich, doet zijn ogen dicht en denkt aan Rome. Daar heeft PSV’er Kevin Strootman een paar dagen eerder een meerjarig contract getekend bij AS Roma met een jaarsalaris van ruim drie miljoen euro. Jansen heeft voor de afwisseling niet de speler maar de club bijgestaan. Zijn vergoeding: 1.950.000 euro.

Rob Jansen

Zaakwaarnemer
Vergoeding vanuit AS Roma voor aantrekken Strootman
Voor bewezen diensten heeft de agent recht op een bedrag van €1.950.000

Uit het contract van Rob Jansen