Republikeinse kiesman zal niet op Trump stemmen

Een Republikeinse kiesman uit Texas zal, tegen alle geldende gebruiken in, later deze maand niet op Donald Trump stemmen in het Kiescollege. Nooit eerder week een Republikeinse kiesman af van de uitslag van de presidentsverkiezingen.

In een opiniestuk in The New York Times schrijft Christopher Suprun dat hij gaat stemmen op een Republikein die hij geschikter vindt als president. Naar eigen zeggen doet hij dit vanuit zijn ‘grondwettelijke plicht’, die hem vertelt zijn stem uit te brengen op de kandidaat die zijn geweten hem ingeeft.

Volgens Suprun moet hij als lid van het Kiescollege vaststellen of kandidaten geschikt zijn, niet aan volksmennerij doen en onafhankelijk zijn van buitenlandse invloeden. „Trump laat ons keer op keer zien dat hij hier niet aan voldoet”, aldus Suprun in het opiniestuk.

Bij presidentsverkiezingen zijn in alle Amerikaanse staten en in de hoofdstad Washington kiesmannen te winnen. Die kiezen enkele weken na de verkiezingen, dit jaar op 19 december, de president. Het aantal kiesmannen (538 in totaal) verschilt per staat. In 48 staten en in Washington geldt het winner takes all-principe.

Suprun werd bij de aanslagen van 11 september 2001 als brandweerman ingezet nadat een vliegtuig zich in het Pentagon had geboord. Het leiderschap van toenmalig president George W. Bush bracht het land volgens Suprun samen. De Republikeinse winnaar Donald Trump zou hier volgens hem niet toe in staat zijn.

„Ik zie hoe Trump er niet in slaagt om Amerika te verenigen, en hij een wig tussen ons drijft.”

Voor de uiteindelijk uitslag zal de beslissing van Suprun weinig uitmaken: Trump won de verkiezingen met een verschil van 74 kiesmannen.