Op commando even diep ademhalen

Crowdfunding

Stress? Je zou dat kunnen tegengaan door een paar minuten per dag diep in te ademen en te mediteren. Óf je roept de hulp van technologie in. Zo is er nu de ‘Lief’. Een klein apparaatje (of: smart patch) dat je zo ongeveer net onder je hart op je lichaam plakt. Lief kan zo je hartslag meten en de variaties in hartslagtempo ontdekken: zo snapt-ie wanneer je gestresst bent.

Op dat moment begint de Lief te vibreren zodat je weet dat je even een paar keer diep moet in- en uitademen. Als je dan mee-ademt met de vibraties, komt je hartritme vanzelf weer in een gezond tempo. Oftewel: ‘Meditation with training wheels’, zoals de bedenkers zelf noemen.

Ze hebben de smart patch ontwikkeld in samenwerking met Stanford University. In de bijbehorende app kun je ook bijhouden welke gedachten je had of welk gedrag je vertoonde op het moment dat je hartslag onregelmatig werd. Zo kun je je vorderingen bijhouden en stresssituaties leren herkennen. Je kan ’m ook op de trainingsmodus zetten, dan geeft het apparaat gedurende de dag kleine vibraties die ervoor zorgen dat je eventjes diep ademhaalt.

Je betaalt er wel zo’n 150 euro voor. Een eierwekker elk uur laten afgaan is waarschijnlijk net zo effectief.