OM eist celstraffen in hoger beroep zedenzaak Valkenburg

Het merendeel van de verdachten werd in eerste instantie veroordeeld tot één dag gevangenisstraf en taakstraffen van minimaal 180 uur.

De rechtbank van Maastricht.
De rechtbank van Maastricht. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw celstraffen geëist tegen tien verdachten in het hoger beroep van de Valkenburgse zedenzaak. Het merendeel van de mannen werd in eerste instantie veroordeeld tot één dag gevangenisstraf en taakstraffen van minimaal 180 uur.

Alleen de pooier, Armin A., kreeg twee jaar cel opgelegd. De tien verdachten worden door het OM gezien als klanten van het 16-jarige meisje dat A. tot prostitutie aanzette in een Valkenburgs hotel in 2014. Daarom was tegen hen maandenlange celstraffen geëist. De rechtbank in Maastricht oordeelde echter dat de verdachten in de veronderstelling waren dat het meisje achttien was, zoals ze adverteerde, en dus niet minderjarig. De verdachten hadden haar leeftijd moeten controleren, maar dat ze dat niet gedaan hebben, is niet genoeg voor een lange celstraf, zo oordeelde de rechter.

Huidige straffen doen geen recht

Het OM vindt dat de straffen geen recht doen aan de ernst van de feiten en de ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Daarom eist het nu celstraffen variërend van twaalf maanden onvoorwaardelijk tot acht maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk plus 120 uur taakstraf. Voor één man eist het OM daarnaast een proeftijd van vijf jaar, omdat hij ten tijde van zijn daden werkzaam was als jeugdwerker en in contact stond met meisjes die ook het slachtoffer waren geworden van loverboys. Het OM wil dat deze verdachte gedurende de proeftijd geen contact mag hebben met meisjes tussen de twaalf en achttien jaar.

De grote zedenzaak kwam aan het licht nadat de vader van het 16-jarige meisjes haar als vermist had opgegeven. Daarna kwam de politie haar profiel tegen op een sekssite. Ze werd gevonden in oktober 2014 in een Valkenburgse hotelkamer in het bijzijn van A. en een klant. Het OM vermoedt dat het meisje zo’n tachtig klanten heeft gehad. In totaal zijn 29 mannen vervolgd.