Merkel wil boerkaverbod in Duitsland

Een boerka zou volgens Merkel, die met een overgrote meerderheid als partijleider werd herkozen, verboden moeten worden “waar dat juridisch mogelijk is”.

Bondskanselier Angela Merkel bedankt haar partij na haar toespraak in Essen dinsdag.
Bondskanselier Angela Merkel bedankt haar partij na haar toespraak in Essen dinsdag. Foto: Patrik Stollarz / AFP

Angela Merkel wil een boerkaverbod doorvoeren in Duitsland. Dat heeft de bondskanselier dinsdag op een partijcongres van het CDU bekend gemaakt. Een volledige bedekking van het gezicht zou volgens Merkel verboden moeten worden “waar dat juridisch mogelijk is”. Ze spreekt daarmee de meer conservatieve flank van haar partij aan. Volgens correspondent Juurd Eijsvoogel van NRC werd het voorstel enthousiast ontvangen:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Positioneren: meeste applaus voor Merkel toen ze zei dat boerka verboden moet worden (waar juridisch mogelijk) én toen ze AfD/Pegida hekelde

Dinsdagmiddag werd de bondskanselier met een overgrote meerderheid herkozen als partijleider. Ze behaalde 89,5 procent van de stemmen. De bondskanselier heeft sinds 2004 niet zo weinig steun van haar partij gekregen. In 2014 kreeg ze nog 97,7 procent van de stemmen. De terugloop komt onder andere door kritiek op Merkel’s asielbeleid, ook binnen haar eigen partij.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..dank voor het vertrouwen, zegt ze stralend. Na alle kritiek van het afgelopen jaar is het misschien ook niet slecht

Merkel zet zich af tegen populisme

Merkel stelde zich in november verkiesbaar voor de verkiezingen van 2017 en hoopt daarmee voor een vierde termijn het land te mogen gaan leiden. De bondskanselier bereidt zich voor op lastige verkiezingen binnen een sterk gepolariseerde Duitse politiek. Ze zette zich in haar toespraak ook af tegen het opkomende populisme in Duitsland.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Merkel tegen Pegiad/SAfD, zonder ze te noemen: Wie het volk is, bepaalt het volk, niet een klein groepje, hoe luidruchtig ze ook zijn

Tijdens haar toespraak benadrukte Merkel verder dat ze koste wat het kost een herhaling van de vluchtelingencrisis van afgelopen jaar wil voorkomen. Ze riep op om vluchtelingen wereldwijd te helpen, maar de bondskanselier zei tegelijkertijd dat niet alle 890 duizend vluchtelingen die in 2015 Duitsland binnen kwamen zullen kunnen blijven.

Lees ook: Na moord op studente laait Duits vluchtelingendebat weer op

Ook sprak Merkel haar zorgen uit over Europa. Het afgelopen jaar zou de wereld instabieler en zwakker zijn geworden. Het tegengaan van een verdere verzwakking van Europa zou daarom een belangrijk “tussendoel” zijn.

Bekijk hier de volledige toespraak:

Boerkaverbod in Nederland

Vorige maand stemde de Nederlandse Tweede Kamer ook in met een boerkaverbod in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Binnen Europa werd in Frankrijk voor het eerst een vergelijkbare wet doorgevoerd in 2011.