Meer interesse voor verhoging eigen risico na stijging zorgpremies

Consumenten hebben dit jaar duidelijk meer interesse in vrijwillige verhoging van hun eigen risico in de zorg. Dat merken verzekeraars en sites die ziektekostenpolissen vergelijken.

Foto Evert Elzinga/ANP

Het vermoeden is dat door de relatief sterke stijging van de zorgpremie naar zo’n 110 euro per maand, een toename van 7 tot 8 procent, verzekerden gemotiveerd zijn te zoeken naar manieren om hun maandlasten minder sterk te laten stijgen.

Het eigen risico is jaarlijks, verplicht, 385 euro per persoon. Wie dat verhoogt met de maximale 500 euro naar 885 euro is gemiddeld 10 euro per maand premie minder kwijt. De verzekeraars claimen dat zij in 2017 net als dit jaar hun zorgverzekeringen met verlies verkopen. Zij bieden de polissen onder de kostprijs aan. Allemaal zeggen ze in te teren op hun reserves. CZ, na Achmea en VGZ de grootste verzekeraar van Nederland, geeft volgend jaar het meest van zijn reserves aan verzekerden terug, blijkt uit een vergelijking door NRC.

De laatste jaren is er veel kritiek op de rijkdom van verzekeraars. Zij houden miljarden meer aan vermogen aan dan de toezichthouder eist. Verzekeraars zeggen dat zij dit uit voorzichtigheid doen en om te voorkomen dat de premie jaarlijks te veel op en neer gaat.

CZ gebruikt in 2017 ruim 148 euro per verzekerde uit zijn reserves. VGZ teert het minst op zijn reserves in: 78 euro per verzekerde per jaar.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) verplicht verzekeraars sinds vorig jaar uit te leggen hoe hun premie is opgebouwd. Het geeft meer inzicht in hun kosten. Zo blijken de collectiviteitskortingen tot grote verschillen te leiden. Wie geen collectiviteitskorting heeft (via bijvoorbeeld zijn werkgever of via de vakbond) kan zien hoeveel hij meebetaalt aan de verzekering van mensen die dat wel hebben.