Margo Smit wordt eerste ombudsman NPO

Publieke omroep

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) krijgt zijn zin: de publieke omroep heeft vanaf 1 januari een ombudsman.

De eerste ombudsman van de publieke omroep is Margo Smit. Zij is nu nog ombudsman bij de NOS, en vervult haar nieuwe functie vanaf 1 januari. Smit moet volgens de NPO bijdragen aan „hoge kwalitatieve en journalistieke standaarden” bij de publieke omroep, door „gevraagd en ongevraagd” advies te geven aan alle omroepen.

Dat betekent dat ze onafhankelijk haar licht zal laten schijnen over hoe de journalistieke programma’s van de publieke omroepen het doen. Het gaat onder meer om (sport)nieuws- en actualiteitenprogramma’s, talkshows en journalistieke reportages en documentaires. Consumentenprogramma’s als Radar, Kassa of De Keuringsdienst van Waarde vallen niet onder haar verantwoordelijkheid.

Over de precieze invulling denkt Smit nog na. „Ik krijg in elk geval een column op npo.nl”, licht ze telefonisch toe. „Maar ik weet nog niet met welke regelmaat. Geef me nog even voordat ik daarover beslis.” Wat ze in elk geval wil voorkomen, zegt ze, is dat ze wordt gezien als „een kwartjesautomaat: gooi er een muntje in en mevrouw heeft een mening. Ik ga niet à la minute op alles reageren.”

Met de aanstelling van Smit geeft de NPO gehoor aan de wens van staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD), die bij de presentatie van de mediabegroting voor het komende jaar, vorige week, al aangaf dat er per januari 2017 één ombudsman voor de hele publieke omroep moest komen.

Eén opmerking van de staatssecretaris schoot de omroepen in het verkeerde keelgat: de overkoepelende ombudsman zou zo nodig „dringend kunnen verzoeken” om een rectificatie, zei Dekker. Het Genootschap van Hoofdredacteuren zei daarop een aantasting van de redactionele afhankelijkheid te vrezen.

„Het is nergens zo geregeld dat een ombudsman een rectificatie kan afdwingen”, zegt Smit daarop. „Ik heb gewoon straks mijn vaste plek waar ik mijn ei kwijt kan.”

    • Peter Zantingh