Concertgebouworkest genomineerd voor Grammy

Het is de tweede keer dat het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van dirigent Mariss Jansons genomineerd is voor de prestigieuze muziekprijs.

Jansons in 2012
Jansons in 2012 Foto ANP/ Herbert Neubauer

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO) is genomineerd voor een Grammy. Het kan de prijs krijgen in de categorie ‘beste orkestrale uitvoering’. Genomineerd is een opname van de vijfde symfonie van de Russische componist Prokofiev onder leiding van dirigent Mariss Jansons. Dat maakte de de organisatie van de jaarlijkse Grammy Awards dinsdag op haar website bekend.

De Grammy’s worden gezien als één van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. Naast het KCO zijn het San Fransisco Symphony, het Orchestre De La Suisse Romande, het New York Philharmonic en het Boston Symphony Orchestra genomineerd voor de prijs. De winnaar wordt 12 februari bekend gemaakt in Los Angeles.

Dubbele nominatie

Het KCO werd in 2011 ook al dubbel genomineerd voor een uitvoering onder leiding van Jansons. Toen streden ze mee met een opname van de derde en vierde symfonie van Bruckner. De Letse Jansons (73) nam in 2015 vanwege gezondheidsredenen na elf jaar afscheid van het orkest. Sindsdien heeft de dirigent een aantal gastoptredens gedaan. In een interview met NRC naar aanleiding van zijn vertrek zei Jansons:

“Ik geloof dat het orkest in het afgelopen jaar nog weer beter is geworden. Er zijn in zes jaar vijftig heel goede jonge musici bijgekomen, waardoor het orkest sneller dingen oppikt, virtuozer is geworden en stabieler op topniveau presteert.”

Lees ook: ‘Mijn vertrek valt me zwaar, heel zwaar’

Bekijk hier een preview van de genomineerde uitvoering:

‘Beste Album’

De zangeres Beyoncé heeft dit jaar de meeste nominaties in de wacht gesleept. Zij doet negen keer mee voor de prijzen, onder andere in de categorie ‘beste album’ voor de plaat Lemonade. Ook Adele en Justin Bieber zijn voor die categorie genomineerd.