Jan Dijkgraaf (GeenPeil) solliciteerde eerst bij 50Plus

Dat verklaarde de voorzitter van de ouderenpartij Jan Nagel dinsdag. Hij liet een brief van de hand van Dijkgraaf zien.

Lijsttrekker van GeenPeil Jan Dijkgraaf.
Lijsttrekker van GeenPeil Jan Dijkgraaf. Foto: Maarten Hartman

Jan Dijkgraaf, lijsttrekker van GeenPeil, solliciteerde eind oktober naar een functie als Kamerlid bij 50Plus. Dat verklaarde partijvoorzitter van de ouderenpartij Jan Nagel dinsdag tegenover de NOS. Nagel liet een brief zien waarin Dijkgraaf verklaarde het eens te zijn met het partijprogramma van 50Plus.

Nagel noemt het “opvallend” dat Dijkgraaf met GeenPeil een ander geluid verkondigt dan 50Plus, terwijl hij bij zijn sollicitatie zei volledig achter het partijprogramma van 50Plus te staan.

Lees ook: Jan Dijkgraaf wil het ‘Leger des Peils’ op de been brengen

Vuilniszakken

Volgens Nagel werd Dijkgraaf begin november afgewezen bij 50Plus, omdat hij eiste op plek zes van de kieslijst te worden geplaatst, terwijl er “betere kandidaten” waren. Daarnaast is Dijkgraaf volgens Nagel vooral bekend van de ‘vuilniszakkenaffaire’ uit 2010. Dijkgraaf, destijds hoofdredacteur van HP/De Tijd, was verantwoordelijk voor de publicatie van een artikel waarin foto’s stonden van de inhoud van vuilniszakken van politici André Rouvoet (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66). Volgens Nagel is de affaire “niet helemaal de stijl die bij 50Plus past”.

‘Stoomcursusje rattenstreken’

In de online serie ‘Briefje van Jan’ schreef Dijkgraaf een reactie aan Jan Nagel, die hem, zo schrijft hij, een “stoomcursusje ‘rattenstreken in de politiek’” heeft gegeven. Dijkgraaf laat in de brief weten dat hij destijds op verzoek van fractievoorzitter Henk Krol solliciteerde bij 50Plus, omdat hij zo’n procedure “weleens wilde meemaken”. Volgens Dijkgraaf had hij al besloten naar GeenPeil te gaan op het moment dat hij door Nagel werd afgewezen.