IOM: ruim 21.000 Rohingya-vluchtelingen naar Bangladesh

De islamitische Rohingya worden in Birma vervolgd om hun afkomst. Volgens de VN is er sprake van een etnische zuivering.

Vluchtelingen in een sloppenwijk van het kamp Leda, een ongeregistreerd vluchtelingenkamp in Cox's Bazaar in Bangladesh.
Vluchtelingen in een sloppenwijk van het kamp Leda, een ongeregistreerd vluchtelingenkamp in Cox's Bazaar in Bangladesh. Foto: AP / A.M. Ahad

Naar schatting 21.000 vluchtelingen van de islamitische Rohingya-minderheid hebben zich sinds 9 oktober gemeld in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Dat meldt de regionale directeur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) aan persbureau AFP. De vluchtelingen komen uit het zuiden en westen van Birma, waar ze met geweld worden verdreven.

De vluchtelingen worden opgevangen in provisorische kampen in het Bengaalse Cox’s Bazar. De schatting is gebaseerd op cijfers van de VN en vluchtelingenorganisaties in het gebied. In totaal zouden zo’n 30.000 Rohingya hun huis zijn kwijtgeraakt bij het geweld in Birma.

Etnische zuivering

Nadat er in oktober aanslagen werden gepleegd in de staat Rakhine, heeft het Birmese leger een grote antiterreuractie ingezet. De manier waarop Rohingya verdreven worden heeft volgens een VN-functionaris het meeste weg van een etnische zuivering. Birmese soldaten zouden zich schuldig maken aan verkrachting, moord en marteling.

De oorlog in West-Birma heeft al tientallen doden geëist en heeft een vluchtelingenstroom als gevolg. De Birmese overheid ontkent de beschuldigingen. Het wordt journalisten en waarnemers echter onmogelijk gemaakt om naar het West-Birmese Rakhine af te reizen, waar de onlusten zich afspelen. Human Rights Watch concludeerde op basis van satellietbeelden dat de vernietiging van Rohingya-dorpen veel grootschaliger was dan aanvankelijk werd gedacht.

Ook in Bangladesh zijn de Rohingya niet welkom. De grensbewaking is er opgeschaald om illegale migranten tegen te houden. Ook zijn er berichten van vluchtelingenboten die aan de Bengaalse kant van de grens weer terug het water op werden geduwd.