In Engeland staat een voetbalclub te koop op eBay

Een supporter zette zijn club Basingstoke Town FC, uitkomend in de zevende divisie, voor 99 pence te koop omdat de club een nieuwe eigenaar zoekt.

De inmiddels verwijderde advertentie op eBay.
De inmiddels verwijderde advertentie op eBay. Foto screenshot Google/eBay

Te koop aangeboden, voor één euro en achttien cent. Zoveel kostte het omgerekend om de Engelse voetbalclub Basingstoke Town FC te kopen. Want terwijl er miljarden euro’s door de Premier League rollen, hebben clubs in lagere divisies moeite om rond te komen. En dus bedacht een supporter in het zuidelijke stadje Basingstoke een list.

Met succes zo lijkt het. Het idee om de voetbalclub voor 99 pence op eBay te zetten heeft tot zoveel aandacht geleid dat de advertentie na ongeveer honderd biedingen, oplopend tot 66.000 pond (78.000 euro) aldus de BBC, is verwijderd. De bedoeling was dat de veiling tot 13 december open zou blijven. Onduidelijk is of de advertentie weer open wordt gesteld.

Nieuwe eigenaar

De club, uitkomend in de zevende divisie van het Engelse voetbal, is op zoek naar een nieuwe eigenaar nu de oude baas Rafi Razzak na 25 jaar opstapt. Aanleiding daarvoor was het stranden van de plannen om de club naar een nieuw stadion en nieuwe trainingsfaciliteiten te verhuizen. Dat plan werd afgeschoten door de gemeente, mede omdat de club 2 miljoen pond aan schulden heeft.

Volgens Simon Hood, de supporter die zijn club op de digitale veilingssite zette, dreigt zijn club te verdwijnen als er geen nieuwe investeerder komt. “Het is een club met een lange traditie”, zegt hij tegen de BBC.

“Wat is een betere manier om de wereld te laten weten dat de club te koop staat?”

Tekst loopt door onder video:

Ronaldinho

Hoe de club over het plan denkt is niet bekend, maar Hood noemt in een ronkende begeleidende tekst wat hoogtepunten van zijn voetballiefde: opgericht in 1896, thuisbasis met 175.000 inwoners, en de club die ooit probeerde Ronaldinho te contracteren. Ook toen zat Hood, destijds directeur marketing bij de club, achter de actie. Volgens zijn eBay-advertentie is de club “tweedehands”. Wie bovendien er serieus over nadenkt de club te kopen, is gewaarschuwd: Basingstoke Town kan niet geretourneerd worden.