Sifan Hassan vindt haar topcoach, maar wel een met dopingvlekje

Atletiek Sifan Hassan (23) vond wat ze zocht: een trainer die haar fulltime kan bijstaan. Maar de Amerikaan Alberto Salazar is niet onomstreden.

Sifan Hassan.
Sifan Hassan. Foto Robin Utrecht/ANP

Sifan Hassan heeft dinsdag amper de naam van haar nieuwe Amerikaan trainer, Alberto Salazar, wereldkundig gemaakt of het woord doping valt. Naar Salazar, trainer van onder anderen meervoudig olympisch en wereldkampioen Mo Farah, loopt een onderzoek van de Amerikaanse dopingautoriteit Usada, nadat atleten hem tot het het aanzetten van dopinggebruik hadden beschuldigd.

Hassan blijft er tijdens de persconferentie op het nationale sportcentrum Papendal stoïcijns onder. „Ik ben schoon en ik blijf schoon. Ik gebruik alleen voedingssupplementen in nauw overleg met sportarts Peter Vergouwen”, is haar commentaar op de bevuilde reputatie van haarnieuwe trainer en opvolger van Honoré Hoedt. Maak je over mij geen zorgen, wil de Europese en wereldindoorkampioene maar zeggen.

Hassan heeft een nieuwe trainer, dát is wat telt. En een heel goede. Een man die naast de Brit Farah (5.000 en 10.000 meter) ook de Amerikaan Matthew Centrowitz (1.500 meter) in Rio de Janeiro naar de olympische titel leidde. Salazar is het hoofd van het Nike Oregon Project, een hoog gekwalificeerd trainingscentrum nabij Portland. Hassan kan (nog) niet toetreden tot de groep, omdat hangende het onderzoek naar doping geen nieuwe atleten worden opgenomen. Maar de Ethiopische atlete met een Nederlands paspoort kan wel van alle faciliteiten gebruik maken. En daar is ze meer dan tevreden mee. Wat heet, in Portland wordt ze bijgestaan door fysiotherapeuten, sportpsychologen, bewegingswetenschappers en voedingsdeskundigen.

Aan de Amerikaanse westkust heeft Hassan gevonden wat ze zocht: een trainer die haar alle aandacht kan geven. Bij Hoedt was dat niet het geval. Sinds hij vier jaar terug door de Atletiekunie was ontslagen als bondscoach, was Hoedt gedwongen diverse atleten te trainen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij initieerde bijvoorbeeld een loopproject op Arnhemse scholen. „Ik wilde een coach die niet tijdens de trainingen aan het telefoneren was. Als ik vier uur train, wil ik ook vier uur aandacht”, schetst Hassan de situatie die haar niet langer beviel. Geen kwaad woord over Hoedt, want ze heeft begrip voor zijn situatie, maart zij verlangt meer aandacht dan Hoedt haar kan geven.

Laaghangend fruit

Manager Jos Hermens gooide namens Hassan wat visjes uit bij sponsor Nike, die al vrij snel Salazar voorstelde. De voormalig marathonloper kende Hassan niet, maar was na enig googelen al vrij snel enthousiast. Tot verbazing van Hermens, die al eerder, maar vergeefs atleten bij Salazar had aangeboden, hapte de trainer in haar geval wel toe. Hermens:

„Sifan is wat ze noemen laaghangend fruit. Met andere woorden: een atlete aan wie nog veel te verbeteren is.”

Salazar herkende de kwaliteiten van Hassan, zoals bleek uit zijn voicemailbericht van zo’n 25 minuten aan Hermens. Dat was één lange lofzang op Hassan, nadat hij haar aan een serie testen had onderworpen. Salazar ontdekte al snel dat de loopster meer kracht in haar rechter- dan linkerbeen heeft, wat leidt tot een onregelmatig loopritme. Volgens Salazar kan hij haar bij correctie van de looptechniek op de 1.500 meter minimaal vijf seconden sneller dan haar persoonlijk record (3,56,05) laten lopen. In dat geval nadert Hassan het wereldrecord (3.50,07) van de Ethiopische Genzebe Dibaba.

Hassan, die Salazars assistent-trainer Pete Julian als vast begeleider krijgt, verkast naar de Verenigde Staten, maar zal vaak terugkeren naar Nederland, al was het alleen maar omdat ze gebruik moet maken van een toeristenvisum en om de drie maanden het land moet verlaten. En ze zal regelmatig voor wedstrijden in Nederland worden verwacht.

Over het dopingonderzoek maakt manager Hermens zich weinig zorgen. „Uit gesprekken heb ik begrepen dat er weinig hard te maken is.”