Fiscale strop voor clubs: belastingdeal ten einde

Football Leaks Spelersmakelaars vallen onder een gunstig belastingtarief omdat ze aan arbeidsbemiddeling doen. Maar ze doen veel meer.

Profclubs en spelersmakelaars hebben de afgelopen zes jaar te ruimhartig gebruikgemaakt van een speciale belastingregeling in de voetbalwereld. Die wordt daarom op 1 januari 2017 afgeschaft, waardoor voetbalclubs veel meer belasting moeten betalen voor een spelersmakelaar. Dat staat in een vertrouwelijke brief die de Belastingdienst in juli dit jaar aan alle profclubs stuurde. Deze is in bezit van NRC.

De fiscus zet de clubs nu onder druk om een nieuwe overeenkomst te tekenen. Kern daarvan is dat het inschakelen van spelersmakelaars zwaarder belast wordt. Eredivisieclubs schatten dat de nieuwe regels hen minimaal enkele tonnen per jaar gaan kosten. Voor topclubs kan dit oplopen tot een extra belastingafdracht van een miljoen euro per jaar.

De koerswijziging van de fiscus is het gevolg van een onderzoek vorig jaar naar de werkzaamheden en boekhoudingen van spelersmakelaars. Die vertelden de Belastingdienst dat ze van alles voor ‘hun’ spelers regelden, zonder dat die hen daar voor betaalden. Facturen van zaakwaarnemers aan spelers ontbraken dan ook.

Lees ook: Hoe inhuren spelersmakelaars de clubs als boemerang treft

Deze werkwijze is in strijd met de regels rond arbeidsbemiddeling voor voetballers, die de fiscus in 2010 invoerde. Volgens die regeling valt alleen het bij elkaar brengen van speler en club onder een gunstig regime. Dat regime is een uitvloeisel van Nederlandse wetgeving, bedoeld om de rol van tussenpersonen op de arbeidsmarkt te reguleren.

In de praktijk doen de kantoren van spelersmakelaars veel meer voor voetballers dan ze in contact brengen met een club: zo geven ze adviezen, begeleiden spelers bij transfers en coördineren hun commerciële activiteiten.

Voetbalmakelaars in Nederland ontvangen zo’n 7 procent van het bruto jaarsalaris van een speler als beloning voor hun diensten. Het gemiddelde jaarsalaris in de Eredivisie ligt rond de 270.000 euro, met uitschieters tot boven de 1.000.000 euro, zo blijkt uit gelekte documenten van Football Leaks.

Na het onderzoek door de Belastingdienst is discussie ontstaan over de vraag welke werkzaamheden onder arbeidsbemiddeling vallen. De Belastingdienst wil deze discussie beslechten door als vuistregel te hanteren dat driekwart van de werkzaamheden van een makelaar niets te maken heeft met arbeidsbemiddeling.

Daarop vooruitlopend heeft de Belastingdienst de afspraken uit 2010 met alle betaaldvoetbalorganisaties over de belasting van het werk van spelersmakelaars per 1 januari 2017 opgezegd.

Directeur Serge Rossmeisl van de Federatie van Betaald voetbal Organisaties:

„Deze overhaaste koerswijziging van de Belastingdienst betekent een substantiële verhoging van de lasten van de clubs. Dit tast hun concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse clubs aan en is slecht voor het hele Nederlandse voetbal.”