Griekenland levert drie Turkse militairen uit aan Ankara

De militairen gingen er na het mislukken van de coup met een legerhelikopter vandoor en vroegen in Noord-Griekenland politiek asiel aan.

Eén van de soldaten die dinsdag terecht stond, wordt door een politieman naar de rechtbank begeleid in de Griekse stad Alexandroupolis.
Eén van de soldaten die dinsdag terecht stond, wordt door een politieman naar de rechtbank begeleid in de Griekse stad Alexandroupolis. Foto: Antonis Pasvantis / InTime News (AP)

De Griekse rechter heeft dinsdag bepaald dat drie Turkse militairen die na de mislukte coup naar Griekenland waren gevlucht, mogen worden uitgeleverd aan Turkije. Dat meldt persbureau Reuters.

De drie piloten hoorden bij een groep van acht die met een helikopter het Griekse luchtruim invlogen, toen bleek dat de geplande staatsgreep van 15 juli mislukt was. Maandag werd al bekend dat drie andere militairen niet worden uitgeleverd. De piloten verklaarden bij hun aanvraag voor politiek asiel dat ze vrezen voor hun leven als ze terug moeten naar Turkije.

Turkije: piloten zijn verraders

Volgens de Turkse aanklagers waren de acht betrokken bij de couppoging; de acht zouden orders hebben gehad om president Erdogan te ontvoeren uit zijn vakantiehuis in de Turkse badplaats Marmaris. De Turkse autoriteiten noemen de piloten ‘verraders’.

Lees ook het interview dat NRC vorig jaar publiceerde met de advocaat van de militairen.

De Griekse rechtbank oordeelde dat de drie terug moeten naar Turkije om terecht te staan voor drie van vier aanklachten. Ze moeten zich verantwoorden voor een poging tot het verstoren van een parlementaire sessie, betrokkenheid bij de couppoging en diefstal van een helikopter. Voor de beschuldiging dat ze president Erdogan wilden vermoorden, hoeven ze van de Griekse rechter niet terecht te staan, aldus de advocaat van de drie Turken. Meteen na de rechtszaak liet die weten dat de drie in beroep gaan tegen de uitspraak.

Na de mislukte staatsgreep startte de Turkse regering een omvangrijke zuiveringsactie binnen de eigen staat, waarbij tienduizenden Turkse ambtenaren, rechters en politie-agenten uit hun functie zijn ontheven. Zij zouden aanhangers zijn van de Turkse geestelijke Fetullah Gülen, die door president Erdogan als het brein achter de coup wordt gezien. Gülen leeft in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten.