Energie

Kolencentrale Geertruidenberg gaat grotendeels over op biomassa

De kolencentrale in Geertruidenberg, de Amercentrale, wordt grotendeels omgevormd tot biomassacentrale. Energiemaatschappij en uitbater RWE laat weten subsidie te krijgen om de stook van biomassa rendabel te maken. Zowel RWE als het ministerie wil niet zeggen hoe hoog de verstrekte subsidie is. De totale subsidiepot voor de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) bestond uit 5 miljard euro. Eerder dit jaar kreeg RWE in totaal 1,2 miljard voor een periode van acht jaar. Bij de verbranding van biomassa, zoals GFT-afval en mest, komt minder van het broeikasgas CO2 vrij dan bij kolen. Het kabinet liet eerder weten te overwegen kolencentrales, waaronder die in Geertruidenberg, volledig te sluiten. (ANP)