Opinie

Donald Trumpje spelen met het klimaat

Nieuwe Games De wereld naar de knoppen helpen is leuk zolang het niet echt is. Net als een bendeoorlog uitknokken in New York. In Little Brair Rose daarentegen is alles sprookjesachtig.

In Carbon Warfare mag je eindelijk jouw eigen Donald Trump, die je normaal verborgen houdt voor de buitenwereld, loslaten op de aarde. Dat levert vooral dood en verderf op. Verscheur het Parijse Klimaatakkoord en vervuil de lucht en de planeet totdat al het leven bedekt is door een dikke laag smog. Carbon Warfare wil je duidelijk maken dat klimaatverandering geen grap is. Dus hebben de makers de vernietiging van flora en fauna leuker dan leuk gemaakt. Dit spel is een eigentijdse variant op de populaire webgame Pandemic, maar dan met broeikasgassen in plaats van dodelijke virussen en schimmels. Als duivelse vervuiler mag je op elk continent investeren in schadelijke industrie – auto’s, veeteelt of fracking – terwijl wereldleiders proberen de uitstoot terug te dringen. Hoe meer je vervuilt, hoe meer geld je verdient om de neerwaartse spiraal aan te jagen. In deze race tegen de klok kan je de media omkopen om genoeg tijd te winnen om moeder aarde de nek om te draaien. Carbon Warfare is bijna even leuk als het realistisch is.