Delta verkoopt retailtak voor 488 miljoen euro

Het geld uit de verkoop aan de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure komt goed van pas nu Delta geld moet toeleggen op de kerncentrale in Borssele.

De kerncentrale Borssele in Zeeland.
De kerncentrale Borssele in Zeeland. Foto Marcel Antonisse/ANP

Het noodlijdende Zeeuwse energiebedrijf Delta verkoopt de retailtak Delta Retail voor 488 miljoen euro aan de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure. Onder Delta Retail vallen alle consumentendiensten zoals energielevering en digitale diensten in Zeeland en daarbuiten. Onder de nieuwe eigenaar worden de merknamen Delta en Zeelandnet in stand gehouden.

Het energiebedrijf laat in een persverklaring weten dat de verkoop overeen is gekomen onder voorwaarde dat de aandeelhouders (de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten) akkoord gaan en de waakhond ACM een positief advies afgeeft. Het Zeeuwse bedrijf kan het geld goed gebruiken nu het in financiële problemen is gekomen omdat het door de lage energieprijs veel geld moet toeleggen op de kerncentrale in Borssele. Dat was ook de reden om eerder dit jaar de retailtak in de verkoop te doen.

Gedwongen splitsing

Tot nu toe houden inkomsten uit de netwerktak van Delta het bedrijf op de been, maar daar moet het energiebedrijf voor 1 juli volgend jaar afstand van doen. Wettelijk moeten elektriciteitsbedrijven opgesplitst worden in een productietak en netwerktak. Delta en Eneco (dat de splitsing voor 31 januari geregeld moet hebben) zijn de enige bedrijven in Nederland die nog beide in handen hebben.

In een tussenvonnis in een door de energiebedrijven aangespannen zaak tegen de wet oordeelde de rechter vorige maand dat de gedwongen splitsing een “onevenredig zware last” kan betekenen voor Delta vanwege de kerncentrale in Borssele.

Hulp aangeboden

Aandeelhouders wezen onlangs een ingewikkeld reddingsplan van minister Kamp van Financiën (VVD) af. Het plan behelsde dat Delta twee gezonde bedrijfsonderdelen moest afstoten en verkopen aan de eigen aandeelhouders, die de bedrijfsonderdelen dan zouden onderbrengen in een apart nutsbedrijf. De overheid zou dan garant voor leningen om die aankopen te financieren. Het bedrag dat daarmee opgehaald zou worden zou genoeg moeten zijn om de kerncentrale veilig open te kunnen houden.

De aandeelhouders van Delta hebben echter geen zin risico te lopen over bedrijven die ze nu nog zonder risico bezitten.