‘China gebruikt marteling in strijd tegen corruptie’

Human Rights Watch haalt uit naar mensenrechtenschendingen onder leiding van de Chinese president.

Mensenrechtenorganisatie bekritiseert anti-corruptie systeem van de Chinese president Xi
Mensenrechtenorganisatie bekritiseert anti-corruptie systeem van de Chinese president Xi REUTERS/Nicolas Asouri

De anticorruptiecampagne van de Chinese president Xi Jinping maakt gebruik van een systeem van illegale arrestaties en martelingen. Dat zegt het Amerikaanse Human Rights Watch (HRW) in een meer dan 100-pagina’s tellend rapport dinsdag. Deze excessen zouden buiten de Chinese wet om plaatsvinden.

Valse verklaringen

De mensenrechtenorganisatie baseert haar bevindingen onder andere op 21 interviews met vier voormalig gedetineerden en familieleden. Ook onderzocht HRW 200 verslagen van Chinese media en 38 vonnissen. De Communistische Partij gebruikt het zogeheten schuanggui -systeem om verklaringen te krijgen van partijleden. Ambtenaren, universiteitsdocenten en bankiers zouden zonder proces worden opgepakt en vervolgens door middel van marteltechnieken gedwongen worden tot valse verklaringen.

Het rapport omschrijft hoe gevangenen langdurig wakker moeten blijven in vermoeiende houdingen, en van eten en drinken worden onthouden. De Partij zou de slachtoffers verder geïsoleerd opsluiten in onbekende gevangenissen buiten het reguliere detentiesysteem. Families van de slachtoffers zouden in onwetendheid achterblijven. Sinds 2011 zijn er volgens HRW elf mensen overleden in het schuanggui-systeem. Deze werden door autoriteiten afgedaan als zelfmoorden, maar zijn nooit onafhankelijk onderzocht.

Bekijk hier een filmpje over het rapport:

Corruptie

Toen president Xi vier jaar geleden aan de macht kwam beloofde hij hard op te treden tegen corruptie, die een “kwestie van leven of dood” zou vormen voor de Partij. Volgens HRW zou het schuanggui-systeem juist averechts werken. „Het martelen van verdachten zal geen einde brengen aan corruptie, maar juist een einde brengen aan elk vertrouwen in het Chinese rechtssysteem”, concludeert HRW.

Volgens onze correspondent Oscar Garschagen vestigt HRW aandacht op een methode die de Partij al decennia gebruikt. Een van de bekendste slachtoffers is de artiest Ai Weiwei, die in 2011 drie maanden lang op een geheime plaats werd vastgehouden.

“Het gebeurt regelmatig in het kader van Xi’s anti-corruptiebeleid, maar het is ook een oude methode om de discipline in de Partij te houden.”