Cazeneuve volgt Valls op als premier van Frankrijk

Met de benoeming van een nieuwe premier is de crisis in de top van de socialistische regering compleet.

Cazeneuve, voorheen minister van Binnenlandse Zaken, volgt Manuel Valls op als premier van Frankrijk.
Cazeneuve, voorheen minister van Binnenlandse Zaken, volgt Manuel Valls op als premier van Frankrijk. Foto AFP

Premier Manuel Valls wordt opgevolgd door minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Dat heeft het Élysée van president François Hollande dinsdagochtend laten weten. Valls maakte maandag zijn vertrek bekend omdat hij zijn handen vrij wil hebben voor zijn campagne voor het presidentschap.

Met de benoeming van een nieuwe premier, de derde die Hollande in vierenhalf jaar aanstelt, is de crisis in de top van de socialistische regering compleet. Al voordat François Hollande vorige week bekendmaakte dat hij geen kandidaat is voor zijn eigen opvolging, hadden veel van zijn naaste adviseurs op het Élysée hem in de steek gelaten en andere banen gekozen.

Lees het profiel van Valls: Pragmatische socialist Valls wil president worden

De 53-jarige Cazeneuve is een vertrouweling van Hollande en hij zou de president eerder al duidelijk hebben gemaakt dat hij vanaf 2017 een minder publieke rol wil. Hij zal zich naar alle waarschijnlijkheid dus niet actief in de verkiezingsstrijd mengen om de continuïteit van het regeringsbeleid te garanderen.

Veel posten gehad

Cazeneuve heeft onder Hollande sinds 2012 vele posten gehad. Hij begon als minister van Europese Zaken, maar kreeg snel het ministerschap voor Begrotingen toen in 2013 minister Jérôme Cahuzac daar moest aftreden nadat hij bankrekeningen in Zwitersland en Singapore bleek te hebben. Toen Hollande Manuel Valls een jaar later benoemde als premier, verkaste Cazeneuve naar Binnenlandse Zaken.

Op dat ministerie werd hij de laatste maanden het gezicht van de strijd tegen het terrorisme. Hij wordt op Binnenlandse Zaken opgevolgd door Bruno Le Roux, tot nu toe fractievoorzitter van de Parti Socialiste in de Assemblée Nationale. Slechts een half jaar, tot mei 2017, zal hij premier zijn. Dat is een nieuw record. Edith Cresson was in 1991/92 onder François Mitterrand 10 maanden premier.