Braziliaanse Senaatsvoorzitter afgezet vanwege corruptiezaak

De vervolging en afzetting van Renan Calheiros zijn de zoveelste slag voor de regering van de Braziliaanse president Michel Temer.

Senaatsvoorzitter Renan Calheiros eind vorige week.
Senaatsvoorzitter Renan Calheiros eind vorige week. Foto: Evaristo Sa / AFP

De voorzitter van de Braziliaanse senaat is door het hooggerechtshof maandag uit zijn functie ontheven. Vorige week besloot het hof senator Renan Calheiros al te vervolgen voor corruptie.

De vervolging en afzetting van Calheiros zijn de zoveelste slag voor de regering van de Braziliaanse president Michel Temer. Sinds hij zes maanden geleden Dilma Rousseff opvolgde als president, wordt zijn regering geplaagd door corruptieschandalen. Zes van zijn ministers moesten al vertrekken. De bezuinigingsmaatregelen die hij wil doorvoeren stuiten bovendien op groot verzet.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Calheiros op dinsdag vervangen door senator van de arbeiderspartij Jorge Vianna. Zijn aanstelling zou het bezuinigingspakket van Temer in gevaar kunnen brengen. Vianna is een scherp tegenstander van het snijden in de overheidsuitgaven. Over een nieuw pakket bezuinigingen zou op 13 december in de senaat gestemd moeten worden. Met het vertrek van Calheiros lijkt de kans klein dat het pakket door de Senaat komt.

Op 1 december dit jaar werd Calheiros aangeklaagd omdat hij publieke middelen zou hebben gebruikt om een buitenechtelijke dochter te ondersteunen. De aanklacht dateert uit 2007, toen Calheiros al een keer aftrad als Senaatsvoorzitter. Daarnaast is Calheiros ook betrokken bij het schandaal rond staatsoliebedrijf Petrobas. Naar dat bedrijf loopt een groot smeergeldonderzoek waarbij talloze Braziliaanse politici betrokken zijn. Volgens de voorzitter van het hooggerechtshof kan Calheiros als Senaatsvoorzitter niet aanblijven zolang hij niet voor de rechter is gekomen. Calheiros was als voorzitter van de senaat de politieke nummer drie van Brazilië, na de president en de parlementsvoorzitter.

Calheiros heeft nog niet gereageerd op zijn afzetting. Hij houdt zijn Senaatszetel en kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van het hooggerechtshof.