Bierfiets voorlopig niet geweerd uit centrum A’dam

Burgemeester Van der Laan heeft het verbod op de bierfiets volgens de rechtbank niet goed onderbouwd.

Een groepje toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam.
Een groepje toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam. Foto: Freek van den Bergh / ANP

De bierfiets wordt voorlopig niet verboden in het centrum van Amsterdam. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag bepaald. Het gebiedsverbod dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in oktober afkondigde per 1 januari 2017, moet volgens de rechter beter worden onderbouwd.

Er moet volgens de rechtbank beter worden gekeken naar de gevolgen van het verbod voor de bierfietsexploitanten. Bovendien heeft Van der Laan bij het besluit ook rekening gehouden met zaken als verkeershinder en verkeersveiligheid, terwijl niet hij maar het college van burgemeester en wethouders daarover een oordeel moet vellen, aldus de rechtbank.

Van der Laan zal de genoemde punten in overweging moeten nemen, voor hij overgaat tot een verbod. Daarom zal het bierfietsverbod niet per 1 januari van kracht zijn. Twee weken geleden liet de rechter zich tijdens de zitting al kritisch uit over het verbod, omdat niet goed zou zijn gekeken naar alternatieven voor het verbieden van de bierfiets. Vier exploitanten van de bierfiets hadden gevraagd om een voorlopige voorziening van het besluit van Van der Laan, omdat de uitspraak van de rechter pas zou volgen als het verbod al van kracht is.

Lees ook: ‘Bierfiets is de kop-van-jut van de discussie in A’ dam’.

Toeristenoverlast

De bierfiets wordt samen met verhuursite Airbnb beschouwd als belangrijke symptomen van toeristenoverlast in Amsterdam. Met Airbnb sloot de gemeente onlangs een deal om illegale woningverhuur aan toeristen te bestrijden. Er werd afgesproken dat het onmogelijk wordt om via de website een woning langer dan de toegestane zestig dagen per jaar te verhuren.