Recensie

Recensie Film

Bezeten door big data

Je hebt horror die voor het effect gaat en horror die het genre gebruikt om greep te krijgen op maatschappelijke ongenoegens. Stiekem is Incarnate het laatste: eerder prikkelend dan eng, al jaagt hij je af en toe de stuipen op het lijf. ●●●●

Alle ingrediënten voor een exorcismefilm zijn aanwezig: een bezeten jongetje, een handenwringende moeder en een duiveluitdrijver die sceptisch is tegenover de methoden van de Kerk. Dr. Ember (Aaron Eckhart) treedt liever in een kunstmatige REM-staat de geest van de bezetene binnen om de „parasitaire entiteit” uit te zetten.

Je hebt horror die voor het effect gaat en horror die het genre gebruikt om greep te krijgen op maatschappelijke ongenoegens. Stiekem is Incarnate het laatste: eerder prikkelend dan eng, al jaagt hij je af en toe de stuipen op het lijf. De film geeft uiting aan de angst „bezeten” te worden door wezens die alles van ons weten: noem het reclame, big data of het risico in virtuele werelden te verdwalen. Daarmee is Incarnate slimmer dan goed voor ’m is en wijsneuzerige horrorfilms vergeten snel dat ze angst en kwaad niet uitentreuren hoeven te verklaren, maar vooral oproepen.