Arrestaties na invallen FIOD om faillissementsfraude

Met de fraude zou een bedrag zijn gemoeid van in totaal zo’n acht miljoen euro.

Exterieur van het hoofdkantoor van de Belastingdienst.
Exterieur van het hoofdkantoor van de Belastingdienst. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Bij doorzoekingen door de fiscale opsporingsdienst FIOD op veertien lokaties over het hele land zijn dinsdag twee arrestaties verricht. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het tweetal wordt verdacht van oplichting en faillissementsfraude.

Dinsdag werden woningen en bedrijfspanden in onder meer Amsterdam, Groningen, Bussum en Doetinchem doorzocht. Bij de FIOD waren in totaal dertien verdachten in beeld die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan faillissementsfraude. Met de fraude zou volgens ANP een bedrag zijn gemoeid van om en nabij de acht miljoen euro.

Lees ook: De fraudeur is ons altijd drie stappen voor.

Onderzoek

De FIOD startte een onderzoek nadat aangiften van faillissementsfraude en oplichting waren binnengekomen. Uit het onderzoek bleek dat “vermoedelijk van oplichting afkomstige geldbedragen werden doorgesluisd”. De geldstroom zou lopen via een derdenrekening van een notaris, die dinsdag werd gearresteerd.

Van de twee verdachten werden de administratie en digitale gegevens in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op hun bankrekeningen.

Lees ook: De verdachte transacties van de prijsstuntende notarissen.

Eerdere arrestaties

Faillissementsfraude door notarissen komt vaker voor. Zo arresteerde de FIOD in juni nog drie (kandidaat-)notarissen, die betrokken zouden zijn geweest bij fraude bij zo’n honderd faillissementen.

Een kwart tot eenderde van alle faillissementen zou frauduleus zijn en de pakkans nihil, schreven NRC-redacteuren Merijn Rengers en Carola Houtekamer eerder. Dat heeft grote financiële gevolgen:

“De maatschappelijke schade van faillissementsfraude is groot. Het OM schatte vorig jaar de schade – kosten van het UWV, gemiste belastinginkomsten – op 1,3 miljard euro.”