‘Aeroflot is Oost-Europa’s beste maatschappij’

Dat claimt de Russische luchtvaartmaatschappij in een reclamecampagne.

Foto: Juan Vrijdag / ANP

De aanleiding

Aan superlatieven geen gebrek, in de reclamecampagne van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Zo biedt de businessclass „het hoogste niveau van comfort en individuele service”. En er staat dat Aeroflot „de beste luchtvaartmaatschappij in Oost-Europa” is. Dat gaan we checken.

Waar is het op gebaseerd?

In de kleine lettertjes onderin de advertentie staat: „Volgens de SkyTrax Award van 2016.” En met een loep is te lezen dat in de gouden medaille vermeld is: „SkyTrax World Airline Awards 2016”, vergezeld van de getallenreeks: 11, 13, 14, 15, 16. Deze informatie verwijst naar de jaarlijkse ranglijsten van de Britse marktonderzoeker SkyTrax. Dat is een in luchtvaartkringen toonaangevend bureau dat sinds 1999 op basis van uitgebreide enquêtes onder reizigers de kwaliteit en populariteit van luchtvaartmaatschappijen en internationale luchthavens meet.

De meest recente lijst dateert van deze zomer, 12 juli. Hoewel de naam van het bedrijf menig passagier doet denken aan oude, qua comfort krakkemikkige Sovjettijden, was het dit jaar al de vijfde keer dat de Russische maatschappij ‘Best Airline in Eastern Europe’ werd. En voor de vierde keer op rij – vandaar die jaartallen in de advertentie.

En, klopt het?

Aeroflot heeft de prijs inderdaad gekregen maar SkyTrax geeft ontzettend veel prijzen. De vier hoofdcategorieën – van goedkoopste tot schoonste en van businessclass-service tot de beste viplounge op luchthavens – kennen bij elkaar nog eens ruim zestig subcategorieën, voornamelijk onderverdeeld naar regio van herkomst. En zo zijn de medailles voor beste Eerste Klas onderverdeeld in vier aspecten van dienstverlening: de kwaliteit van de catering, die van de lounge, van het eten in die lounge en het stoelcomfort.

Zo kan het dat er dit jaar liefst 44 luchtvaartmaatschappijen een prijs van SkyTrax in de wacht wisten te slepen: van Aegean Airlines tot Virgin America. En inderdaad: ook Aeroflot behoort tot de gelukkigen, in de categorie The Best Airlines in Eastern Europe. Andere Oost-Europeanen in deze toptien onder meer: het Poolse Lot, Air Serbia en het eveneens Russische Pobeda. In totaal zijn er ruim tweehonderd maatschappijen in Oost-Europa. Het oordeel van SkyTrax was bij de afgelopen editie naar eigen zeggen gebaseerd op 19,2 miljoen passagiers die de enquêteformulieren hadden ingestuurd over 41 aspecten van bij elkaar 280 maatschappijen.

Conclusie

Er zijn veel winnaars in de prijsuitreikingen van het gezaghebbende SkyTrax. Maar op regionaal Oost-Europees niveau slaagde ook Aeroflot erin er één te bemachtigen. We beoordelen de reclameslogan daarom als waar.