ABN Amro verkoopt activiteiten in Azië

De bank wil zich richten op haar private banking activiteiten in Noord-West Europa.

Foto: Remko de Waal / ANP

ABN Amro verkoopt haar private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan bank- en vermogensbeheerder LGT uit Liechtenstein. Dat maakte de bank dinsdag bekend.

Deze afdeling van de bank beheert ongeveer EUR 18,5 miljard euro aan vermogen van klanten in Singapore, Hongkong en Dubai. Dit is goed voor zo’n 10 procent van het totale klantenvermogen van de private banking-tak van de bank. De bank verwacht de verkoop in het tweede kwartaal van 2017 af te ronden, mits de bevoegde autoriteiten goedkeuring verlenen voor de verkoop.

ABN Amro beheert met haar private banking-activiteiten het vermogen van welgestelde particulieren.

Lees ook dit achtergrondartikel over waarom ABN de particuliere vermogensbeheer verder uitbouwt: Duitse troef voor beursgang ABN

Noord-West Europa

De verkoop zat er al langer aan te komen. ABN Amro wil zich namelijk vooral richten op de Noord-West Europese markt.

De bank wil de private banking-activiteiten verder uitbouwen maar moet ook investeren vanwege veranderingen in de markt. Daarom wil ABN-Amro zoveel mogelijk gebruik maken van de schaalvoordelen in Noord-West Europa. Hier is de bank al de drie na grootste terwijl in Azië ABN in de top twintig zit. Jeroen Rijpkema, hoofd van de internationale private banking-tak, zegt in een telefonische toelichting:

“We willen de positie van ABN Amro in Noord-West Europa graag verder versterken. We zullen daarom onder ander investeren in digitaliseren.”

Veranderingen in de markt

De verdere toename van digitalisering is één van de belangrijkste veranderingen waar de bank mee te maken heeft gekregen de afgelopen jaren. Daarnaast heeft ABN ook te maken met veranderende wet- en regelgeving en is het verdienmodel van private banking veranderd, mede door de lage rentestand.

In 2011 nam ABN Amro nog een Duits onderdeel van LGT Bank over om de private banking-activiteiten in Duitsland verder te versterken.

De verkoop van de private banking-activiteiten in Azië heeft verder geen gevolgen voor Nederlandse klanten.