‘Aan het eind van de maand zit ik vaak toch wel even krap’

Verdienen en uitgeven

Cas Hinfelaar (22) is student fotografie en loopt stage bij een fotograaf in Rotterdam. Daarnaast werkt hij als kok in restaurant Manhattan Kitchen in Voorburg. Samen met twee vrienden woont hij in een huurhuis in Den Haag.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Al op de havo wist ik dat ik naar de Fotovakschool in Rotterdam wilde. Meer dan op de kunstacademie leer je hier naast kunstgeschiedenis en ethiek ook over ondernemerschap. Zo ben ik, als ik straks klaar ben, beter voorbereid op het werkende leven. Ik denk dat je na de kunstacademie meer in het diepe wordt gegooid als je daadwerkelijk je geld moet verdienen met fotografie.

„Er zijn tegenwoordig zoveel fotografen dat het belangrijk is om een specialisme te hebben. Daarom richt ik me vooral op documentair portret. Door voor een langere periode met een onderwerp bezig te zijn en het in beeld te brengen, vertel je een verhaal. Nu bedenk ik vaak zelf een onderwerp en hoop het werk dan later te verkopen, maar na mijn studie is het de bedoeling dat ik ook in opdracht ga werken. Volgens mij is er in deze hoek genoeg werk en ik merk ook dat andere fotografen die dit soort foto’s maken vaak erg open en behulpzaam zijn als ik vragen heb. Zo leer ik veel van anderen.

„Ik loop nu vier maanden stage en maak lange dagen omdat ik daarnaast nog drie tot vier avonden per week in de keuken sta. Daar verzorg ik de koude kant: ik maak voorgerechten, salades en desserts. Zeven jaar geleden begon ik als afwasser in de horeca, maar inmiddels sta ik dus in de keuken. Daar verdien ik momenteel het meeste geld, want voor een stagevergoeding is er helaas geen ruimte.”

UIT

‘Mijn opleiding is vrij duur, namelijk 4.900 euro per jaar. Gelukkig betaalt mijn vader, naast mijn verzekeringen ook mijn studie, zodat ik de basisbeurs aan de maandelijkse lasten kan uitgeven. We hebben afgesproken dat ik hem later een deel van het geld terugbetaal.

„Voor nu heb ik wel genoeg om uit te geven, maar als de huur aan het einde van de maand is betaald, dan zit ik vaak toch wel even krap. Niet dat ik niet met geld om kan gaan, maar ik ben nog jong en wil het gewoon uitgeven wanneer ik het heb. Ik ben niet zo van het sparen op vaste basis.

„Binnenkort ga ik met mijn huisgenoten een weekend naar Kopenhagen, daarvoor probeer ik wel geld opzij te zetten. De tickets waren heel goedkoop, maar toen we voor een slaapplaats gingen kijken ontdekte ik dat het eigenlijk een hele dure stad is.

Lees ook de verdienen en uitgeven van vorige week: ‘Mijn doel is om alle prijzen te winnen’

„Verder is fotografie natuurlijk een hele dure bezigheid. Als ik naar school ga moet ik regelmatig presentaties geven en de printkosten die daarbij komen kijken lopen al snel hoog op. Momenteel valt het wel mee omdat ik stage loop en niet zoveel hoef te printen, noch eigen materiaal hoef te gebruiken. Laatst heb ik wel een nieuwe analoge camera gekocht voor 700 euro. Met een analoge camera ga ik anders te werk: ik ben relaxter en neem meer de tijd voor een foto. Daarnaast is het een erg gebruiksvriendelijk toestel, ik kan er echt van genieten.”