Openbaar Ministerie hield in drugszaak Rotterdamse haven informatie achter

Het Openbaar Ministerie heeft in het onderzoek naar de corrupte douanier Gerrit G. belangrijke informatie achtergehouden over een partij cocaïne die op 9 december 2013 werd onderschept. Die gevonden partij cocaïne was de aanleiding voor het onderzoek naar de douanier en zijn medeverdachten.

Volgens Sanne Schuurman, advocaat van medeverdachte Dennis van den B., blijkt uit een Europees Arrestatiebevel uit België dat daar al sinds 2012 onderzoek werd gedaan naar een groep Colombianen die bij deze partij cocaïne zouden zijn betrokken. Uit Belgische stukken blijkt dat de Nederlandse autoriteiten meewerkten aan dit onderzoek. Ook zijn er in België verdachten aangehouden in dit onderzoek.

Al deze informatie is door het OM niet toegevoegd aan het dossier. Volgens Schuurman is de verdediging daarmee op het verkeerde been gezet. Dat is in strijd met de goede orde tijdens een strafproces.

Schuurman sluit niet uit dat in Nederland twee liquidaties hadden kunnen worden voorkomen als het OM de informatie uit België meteen had gedeeld. Fruithandelaar Rinus M. uit Steenbergen werd verantwoordelijk gehouden voor het verlies van de 300 kilo cocaïne en is in het voorjaar van 2014 doodgeschoten, nadat een eerdere poging tot liquidatie mislukte. Schuurman sluit niet uit dat ook de vergismoord op Rob Zweekhorst, die begin 2014 werd doodgeschoten, misschien te voorkomen zou zijn geweest.

Het zijn harde beschuldigingen van de verdediging die wil dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar de drugssmokkel via de Rotterdamse haven. Het OM had nog niet gereageerd op de beschuldiging van Schuurman op het moment dat deze krant naar de drukker ging.

De strafzaak loopt ook vertraging op omdat nog onderzoek gedaan moet worden naar de opnames van douanier Gerrit G. die zondag naar buiten zijn gekomen via de NOS.