WTO-landen komen niet tot milieuakkoord

Er werd onder meer gesproken over het verlagen van tarieven op tweehonderd milieuvriendelijke producten.

WTO-topman Roberto Azevedo Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Vertegenwoordigers van 46 landen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben zondag in Genève geen akkoord bereikt over de liberalisering van de handel in milieuvriendelijke goederen, zoals airconditioners die werken op zonne-energie. Dat meldt de WTO op haar website.

Tijdens het tweedaagse overleg werd onder meer gesproken over het verlagen van tarieven op meer dan tweehonderd milieuvriendelijke producten, die samen jaarlijks goed zijn voor bijna een biljoen euro aan handel.

China

Volgens Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström, ook medevoorzitter van het overleg, kwam China op het laatste moment met een lijst producten, terwijl andere handelspartners grotendeels tot een akkoord waren gekomen. Hierdoor werden de onderhandelingen bemoeilijkt, aldus Malmström. Door de nieuwe eisen van China zouden ook andere landen op het laatste moment hun eisen hebben bijgesteld.

WTO-topman Roberto Azevedo stelt dat er desondanks vorderingen zijn gemaakt en dat een akkoord tussen de handelspartners dichterbij is gekomen:

“Dit is niet een normaal handelsakkoord, het is er een waarin een gemeenschappelijk, mondiaal goed wordt beschermd: het milieu.”

Ook Nederland teleurgesteld

In een reactie op het mislukte overleg sprak minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) van een gemiste kans, zo meldt ANP:

“Het is jammer dat nationale belangen in de weg hebben gestaan van dit verdrag, dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Nederland blijft zich inzetten voor een ambitieus verdrag, met zoveel mogelijk groene, duurzame producten. Hopelijk lukt het binnenkort wel om tot een akkoord te komen.”

Sinds januari 2014 proberen de achttien grootste handelsblokken, waaronder de Verenigde Staten, China en de Europese Unie, afspraken te maken over onder meer duurzame en schone energie, lucht- en watervervuiling en het verwerken van afval.

    • Etienne Verschuren